Wat verwacht je van een openbare omroep?

9 september 2015
Geen prettig nieuws voor de VRT: we gaan ingrijpend herstructureren. Tegen 2020 worden er 286 banen geschrapt. Dat blijkt uit een gelekte transformatienota van de VRT-directie. Politici, vakbonden, personeelsleden, hebben we al aan het woord gehoord. Maar de kijker en de luisteraar nog nauwelijks.

Tegen 2020 moet er jaarlijks 25 miljoen euro bespaard worden, en dat kan alleen door drastische ingrepen, zei Leo Hellemans gisteren in De Wereld Vandaag.

En "drastisch" is wel het juiste woord: Radio 2 sluit bijvoorbeeld de radiohuizen in Kortrijk, Hasselt en Antwerpen.

In de transformatienota lezen we ook dat de sportrechten moeten verminderen, en dat meer fictie door externe productiehuizen moet gemaakt worden. Radio 1 en Klara moeten meer samenwerken rond cultuur. (Lees meer details op deredactie.be)

Politici, vakbonden, personeelsleden, hebben we al aan het woord gehoord. Maar de kijker en de luisteraar nog nauwelijks.

Daarom gaat Hautekiet er verder op in:

REAGEER

Hoe denk jij over de kwestie? Wat verwacht je van een openbare omroep?

Is het belangrijk dat een openbare omroep inzet op regionaal nieuws bijvoorbeeld? En hoe belangrijk is sport en cultuur voor jou?

 

Leen D'Haenens van de KU Leuven merkte alvast op: "Uit onderzoek blijkt dat regionaal nieuws belangrijk is. Het gaat over de directe leefwereld van de kijker/luisteraar".

De meningen op Twitter zijn alvast verdeeld:

 

@hautekiet regionaal nieuws: niet belangrijk. Dat mensen maar eens leren hun blik te verruimen naar de rest van de wereld ipv hun dorp.

— Vlijtig Liezeke (@Liesjevdw) September 9, 2015

 

@hautekiet Regionale omroepen houden de vinger op de pols van wat leeft in de samenleving. Eerst provincies afschaffen, en nu hun omroepen?

— Redactie Klasgast (@klasgast) September 9, 2015
 

Heb toch het gevoel dat vooral betrokken partijen wakker liggen van het wegvallen van de regionale radiozender? #hautekiet

— Alexander Schmitt (@aschmitt_be) September 9, 2015
 

Foto © VRT