Wat verwacht jij van een kinderopvang?

15 maart 2018
Het is vandaag Burendag bij meer dan 270 kinderopvanginitiatieven in Vlaanderen en Brussel. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen achter de schermen. De organisatoren van de Dag van de zorg willen aantonen dat kinderopvang meer is dan louter de opvang zelf.

Iets meer dan een kwart van de kinderen die in 2016 in Vlaanderen geboren werden spreekt geen Nederlands als moedertaal. Dat blijkt uit het rapport Het kind in Vlaanderen van Kind & Gezin.

De kinderopvang is volgens de organisatoren van de Burendag een geschikte plek om te werken aan een inclusieve samenleving, waarin ook die kinderen snel hun plaats vinden.

Dat geldt ook voor kinderen met een beperking; ook zij moeten in de mate van het mogelijke een plaats kunnen vinden in een 'gewoon' kinderopvanginitiatief.

Kinderopvang zou een weerspiegeling van de maatschappij moeten zijn, zeggen Kind & Gezin en de koepels (Vlaams Welzijnsverbond, VVSG, Unieko, Federatie Kinderopvang, SOM,...) die de Burendag mee organiseren.

Niet pamperen

De kinderopvanginitiatieven willen op de Burendag ook aantonen dat ze een belangrijke sociale en pedagogische functie hebben. In de kinderopvang doen kinderen aan taalontwikkeling en leren ze met elkaar omgaan. 

Reageer

  • Wat verwacht je van een kinderopvang?
  • Heeft je kind een beperking? Is het dan gemakkelijk om een plek in de kinderopvang te vinden?

Welke zorgonderwerpen kwamen deze week nog aan bod? Bekijk het overzicht:

Lijst van artikels