Wat vind jij van de hervorming van het secundair onderwijs?

16 januari 2017
De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de hervorming van het secundair onderwijs. Het aantal studierichtingen wordt beperkt en ingedeeld in een matrix-structuur.

De huidige 29 studiegebieden in de tweede en derde graad worden vervangen door acht domeinen, gestructureerd in een matrix. De opdeling aso, bso, tso blijft behouden.

"Dit is niet de grote onderwijsrevolutie, maar dat was ook niet de bedoeling" zegt onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). De leerlingen krijgen volgens haar een degelijke basisvorming, en ze kunnen opstromen naar een meer theoretische richting als ze een verkeerde keuze hebben gemaakt. De scholen krijgen veel meer vrijheid.

"Gemiste kans"

De oppositie en ook de onderwijskoepels zijn scherp voor de hervormingen. 

"Deze hervorming heeft de verdienste dat ze bestaat, maar het is niet de ambitieuze hervorming van het secundair onderwijs waarvan we droomden, het is een gemiste kans", zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Raymonda Verdyck van GO! betreurt dat de getrapte studiekeuze met een brede eerste graad er niet is gekomen.

De matrix van de Vlaams overheid is niet transparant en zal de studiekeuze van de jongeren niet gemakkelijker maken.
Lieven Boeve

Bij het GO!-onderwijs wordt in een eerste reactie even hard gereageerd op de hervorming: "Het resultaat van de verschillende overlegrondes niet in lijn ligt met wat de onderwijsverstrekkers zélf in mei laatstleden op tafel hadden gelegd".

Reageer

  • Wat vind jij van de hervorming van het secundair onderwijs?
  • Wordt het secundair onderwijs versterkt door de hervormingen, of is het vooral een maat voor niets?
  • Met welke maatregelen ben jij het eens? Welke maatregelen hadden genomen moeten worden?
  • Vind jij je weg in de studierichtingen-matrix die de Vlaamse overheid opgesteld heeft?

Wil je anoniem iets kwijt of mogen wij je bellen tijdens onze uitzending? Mail je reactie (met je telefoonnummer) naar hautekiet@radio1.be.