Wat vinden de boeren van de klimaatvoorstellen van Groen?

15 maart 2019
Groen heeft een klimaatplan klaar. Een van hun voorstellen is om de veestapel af te bouwen met een kwart, tegen 2025. Maar is dat ook haalbaar voor de boeren?

“Dat idee is niet nieuw, en willen we ontmijnen”, zegt Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat. “De voorbije twee jaar is de veestapel al met twaalf procent gezakt. Volgens mij baseert Groen zich op cijfers van het verleden.”

Dat komt volgens Vandamme door de dalende consumptie van rood vlees, “die zich al veertig jaar doorzet”. “Daarnaast is de gemiddelde leeftijd van de vleesveehouder is ongeveer 63 jaar. Door die twee factoren gaat de veestapel al achteruit.”

Korte keten

Groen wil verder sterker inzetten op korte keten, dus rechtstreekse verkoop aan de consument. “Daar is ook op het terrein al veel interesse voor”, aldus Vandamme. “De veehouders spelen daar op in, waar het kan. Maar dat vraagt veel extra arbeid, marketing, en ook de ligging van je bedrijf moet goed zijn. Dat is niet voor iedereen haalbaar. Tenzij de consument bereid is om extra te betalen.”

Volgende week zitten de landbouwers samen met Groen, om te praten over de toekomst.

Herbeluister 

Lees ook: