Wat vinden oudere mensen lekker?

12 januari 2016
Hou jij van thee met gembersmaak? Of misschien eerder van een stuk chocolade met muntsmaak? Dan is de kans groot dat je al wat ouder bent.
Met ouder worden, gaan je gezichtsvermogen en gehoor achteruit. Maar ook de geur- en smaakperceptie wordt anders met de jaren. 
 
Uit ervaring wisten we natuurlijk al dat ouderen vaak dingen lekker vinden waarvan kinderen gruwen, en omgekeerd. Raar eigenlijk dat er een enorm aanbod is aan voedingsproducten voor baby's en kinderen, maar niet voor senioren. Enfin, we hebben toch nog nergens Pépé Gervais in het winkelrek zien staan.
 
Maar mogelijk komt daar verandering in. De Universiteit van Wageningen onderzoekt namelijk welke smaken ouderen bijzonder waarderen. En wat hun - soms problematische - eetlust stimuleert.
 
Het onderzoek wijst uit dat voor de onderzochte producten (3 verschillende soorten chocolade en 3 verschillende ontbijtkoeken) de smaakvoorkeuren verschillen. De jongere groep (gemiddeld 30 jaar) eet liever de gewone koek en de melkchocolade. De oudere groep (gemiddeld 70 jaar) prefereert de gemberkoek en de muntchocolade.