Professor Jan Van Hove: "Wat we nu zien is ongetwijfeld een paniekreactie"

24 juni 2016
Jan Van Hove, professor Internationale Economie aan de KU Leuven, denkt niet dat de brexit economisch gezien een goede beslissing was.

"Heel wat recente studies bewijzen dat de economische gevolgen voor het Verenigd Koninkrijg heel negatief zijn." Ook andere landen zullen volgens hem wel negatieve gevolgen ondervinden. "De volatiliteit die we nu op de beurzen zien, heeft te maken met de vrees dat er een wereldwijde besmetting zal zijn van die negatieve gevolgen," gelooft Van Hove.

Wat we nu zien is ongetwijfeld een paniekreactie.

"Eerder deze week leek het 'remain kamp' nog aan de winnende hand, met als gevolg dat de beurzen en het pond zich voor een stuk herstelden van de val van de voorbije weken. Vandaag zien we een heel hevige tegenreactie waarbij het pond volledig instort. De vraag is wat daar nog van zal overblijven over een paar dagen. Op de aandelenmarkten zien ik geen reden om paniek te verwachten op langere termijn."

Wat betekent dat voor kleine, open economiën?

"Het zijn zij die veel te vrezen hebben. Ierland vooral, omdat het historisch zo hard gebonden is aan het VK. Maar ook landen als België en Nederland hebben veel te vrezen want ze exporteren veel naar de Britse markt."

Beluister het volledige interview hieronder.