Wat we toen al wisten

25 juni 2022

“Buggy? Buggy?” Dat was, volgens de gezinsoverlevering, de eerste volzin uit de mond van Geert Buelens, thans hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. Hij had het niet over een kinderbuggy, maar over de supercoole open auto op de oprit van een van de buren. Wij - net als Geert kinderen van de jaren ’70 - wij waren daar ook verzot op, op buggy’s. Dat kwam door De Kat.

De Kat was een geweldige tv-serie van toen nog de BRT over een sympathieke schurk die verkleed als - je raadt het al – in een buggy ten strijde trok tegen de firma Af-Val. De woordspelingen waren toen nog betaalbaar.

Net als alle andere Vlaamse kinderen wilden wij De Kat zijn. Niemand wilde Oskar Dias zijn, de valse industrieel die met zijn stinkende fabriek de natuur vervuilde. Nee, wij gingen als kind de natuur redden. Zomeravond na zomeravond spelend in de tuin. (nostalgisch mijmermomentje)

(terug met de voetjes op de grond) Dat is niet gelukt. Daar moeten we eerlijk in zijn. En dat is vreemd, want in de jaren ’70 was het milieubewustzijn weldegelijk springlevend. Dat zijn we vandaag op de een of andere manier vergeten.

Geert Buelens heeft daar een boek over geschreven. Over hoe we veel van wat we nu weten toen ook al wisten en we veel van wat we vandaag proberen toen ook al geprobeerd hebben. Waar is het dan mis gelopen? Laat ons dat eens samen bekijken. Wie weet leren we er nog iets uit.

Het boek heet ‘Wat we toen al wisten’ en het is een aanrader, ook voor wie De Kat niet kent. (Hier vind je een linkje naar de volledige serie op VRT NU.)