Wat we van Denemarken kunnen leren

29 juni 2016
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is op werkbezoek in Denemarken, om te kijken hoe de Denen de asielcrisis aanpakken. Denemarken heeft namelijk net als België het voorbije jaar een ongezien hoge instroom aan asielzoekers gehad. Theo Francken heeft er alvast inspiratie opgedaan.

“De Denen staan ver voorop op vlak van migratie” vertelde Francken in De Ochtend. Zij hebben namelijk een opt-out als het gaat over Europees migratiebeleid. “Zij kunnen buiten de Europese lijntjes kleuren, wij kunnen dat niet.”

In Denemarken moeten asielzoekers verplicht 10 uur opleiding volgen (Deens leren) en 10 uur klussen, in ruil voor zakgeld. Min of meer hetzelfde doen in België is wettelijk mogelijk sinds de recente wijziging van de asielwetgeving. Want ook bij ons werken we met een zakgeldsysteem. (Al is het bedrag lager dan in Denemarken)

“We kunnen het zakgeld tegenover de cursus ‘omgaan met vrouwen’ zetten”, zegt Francken.

Wie niet naar de cursus gaat, krijgt geen zakgeld.

Francken benadrukt wel dat het overgrote deel van de asielzoekers op dit moment wél heel gemotiveerd is om cursussen te volgen. “Maar aan degenen die dat niet zouden willen, kunnen we zeggen dat zakgeld niet zomaar komt.”

Francken gaat het idee verder met zijn administratie bespreken. Ook het idee om mensen in asielcentra te laten klussen in ruil voor zakgeld spreekt hem aan. "Laten we de mensen die hier zijn zo snel mogelijk aan de slag krijgen".

Beluister hieronder het volledige interview:

Radio 1 Select