Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Wat we wel en niet onthouden

wo 22 mei - 8:55

De “blok” staat voor de deur. Studenten proberen massa’s leerstof in hun hoofd te proppen. Sommigen doen nachtjes door, anderen maken van hun cursus een fluo-kleurboek. Wat blijft er na de examens nog hangen? Wat is de meest efficiënte studiemethode? Hoe werkt ons geheugen en wat kan het aan?
GEHEUGEN

Het brein is geen harde schijf dat je exact teruggeeft wat je er in opsloeg. Hoe werkt het dan wel? Hoe komt het dat je soms zeker bent dat informatie ergens zit, maar je geraakt er niet bij. Black-outs, de grootste schrik van elke student. Je studeerde hard, maar plots is alles weg. Hoe vermijd je ze?  Een gesprek met professor Steven Laureys, neuroloog aan het Universitair Ziekenhuis van Luik.

Hoe blokten Radio 1-presentatoren? Gebeurde dat volgens de regels van de kunst? Een vox pop van Yorick Dupon, die we voorleggen aan Steven Laureys. Wat zijn volgens hem de vuistregels voor efficiënt studeren?

Alles kunnen onthouden, het klinkt als een utopie, maar niets is minder waar. Het geheugen is opzettelijk selectief, waardoor negatieve herinnering weggedrukt kunnen worden. Mensen met een Highly Superior Autobiographical Memory onthouden alles waarbij ze een emotie hebben gevoeld, dus ook alle negatieve herinneringen. Ward Bogaert vertelt over Jill Price, de eerste vrouw die de diagnose van HSAM kreeg en haar verhaal deed bij This American Life. 

Ook acteurs moeten lappen tekst instuderen. Zeker wanneer ze ellenlange monologen uit het hoofd moeten leren. Acteur Valentijn Dhaenens geeft toe dat het niet zijn favoriete bezigheid is. Een reportage van Max Vrijens.

Het is simpel geworden om feitjes snel op te zoeken met de smartphone. Hebben we daardoor minder parate kennis? Bestaat dat ‘Google-effect’ echt of is er iets anders aan de hand? Pedro De Bruyckere, pedagoog en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool, ziet eerder een probleem van voortdurende afleiding door technologie.

Wat als je geheugen plots helemaal weg is? Andy De Koker herinnert zich door een ongeval niets meer van zijn verleden. De deelnemer van The Voice van Vlaanderen vertelt aan Lotte De Caluwe hoe zijn geheugen na het ongeval een wit blad werd, niet meer wist wie  hij was en helemaal opnieuw moest beginnen.
 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet