Wat weet je over Aristoteles?

5 maart 2016
Het is nog nooit een vraag geweest in De Slimste Mens. Wegens veel te moeilijk. Probeer maar eens. Vijf trefwoorden: Grieks. Filosoof. ... En dan?

Wij hebben eens rondgevraagd op de redactie. “Was dat niet die ene die een hekel had aan sperziebonen?” Nee, dat was Pythagoras. “Of was dat die die gestorven is doordat een arend een schildpad op zijn kop liet vallen?” Nee, dat wasAischylos. Het is niet dat we niks weten over die Oude Grieken, maar Aristoteles... geen idee.

Dat is - laat ons eerlijk zijn - behoorlijk gênant, want je komt zijn naam overal tegen. Neem een tekst over om het even welk onderwerp en hij begint met een verwijzing naar wat Aristoteles daar ooit over gezegd heeft: vrouwen, egels, zweetvoeten, stoelgang... Het zou ons niet verwonderen als hij ooit iets over online marketing heeft gezegd. Maar vraag ons niet wat. Kabouter Plop in vijf trefwoorden, geen probleem, maar Aristoteles?

Dat beseften we pas toen Geerdt Magiels ons vertelde dat we absoluut ‘De Lagune’ moesten lezen, een boek van de Britse bioloog Armand Marie Leroi, over ‘Hoe Aristoteles de wetenschap uitvond.’ “Misschien wel het beste boek dat er ooit over het ontstaan van de wetenschap is geschreven.”

We hebben het gelezen en nu weten we dus wat de ontbrekende trefwoorden zijn: Lagune. Bioloog. Darwin. Stop.

Lagune? Bioloog? Darwin? Aristoteles? Keulen? Donderen? Dan moet u zeker luisteren.