Wat weten we tot nu toe?

16 januari 2018
Er zijn twee dodelijke slachtoffers van onder het puin bij de Paardenmarkt in Antwerpen gehaald. Eerder raakte al bekend dat er 14 gewonden zijn geteld, vijf onder hen zijn zwaargewond, één persoon verkeert in kritieke toestand.

Wat is er gebeurd?

Rond 21.30 uur maandagavond vond een explosie plaats in een gebouw aan de Paardenmarkt. Drie gebouwen zijn volledig ingestort, een viertal andere gebouwen raakten eveneens beschadigd. Over de oorzaak van de explosie is voorlopig niets bekend, maar terrorisme wordt alvast uitgesloten. De prioriteit gaat nu naar het ruimen van het puin en het zoeken naar eventuele slachtoffers, dus het achterhalen van de oorzaak zal wellicht niet voor de eerst komende uren zijn.

Waar is het gebeurd?

De Paardenmarkt ligt aan de rand van het centrum van de stad Antwerpen en in een studentenbuurt. Er werd meteen een grote veiligheidszone ingesteld. In de loop van maandagnacht mochten de bewoners die binnen de veiligheidszone wonen, begeleid terug naar hun woningen. Voor de bewoners van een aantal specifieke panden die zwaar beschadigd zijn, wordt voor opvang gezorgd. Ook vandaag is er nog een veiligheidszone ingesteld, en dat zal wellicht voor wat verkeersoverlast zorgen. Wie naar school moet in de buurt van de Paardenmarkt, zou geen last ondervinden.

Wat weten we over de slachtoffers?

Voorlopig zijn er al 14 gewonden geteld. Vijf onder hen zijn zwaargewond, één persoon, een 34-jarige man, verkeert in kritieke toestand. Acht anderen raakten lichtgewond en werden eveneens in het ziekenhuis verzorgd.

"De hulpdiensten waren snel ter plaatse en zo hebben we onmiddellijk vier slachtoffers kunnen bevrijden", zei politiewoordvoerder Bruyns daarover. "Later in de avond konden we nog drie anderen van onder het puin halen. We hadden er al contact mee, dus we wisten dat ze nog in leven waren. De brandweer heeft toen in een gevaarlijke situatie, want het gebouw was instabiel, al het mogelijke gedaan om de slachtoffers vanonder het puin te halen en dat is gelukt."

De hulpdiensten zoeken dinsdagochtend nog altijd voort naar eventuele slachtoffers. Twee personen zouden mogelijk nog onder het puin liggen. "Het gaat om twee mensen waar we in de loop van de nacht geen contact mee hebben kunnen maken", zegt Wouter Bruyns, politiewoordvoerder van de Antwerpse politie. "Daarom is de brandweer en de civiele bescherming zorgvuldig bezig met het puin te ruimen aan die drie getroffen appartementsgebouwen. Mogelijk zijn er dus een of twee lichamen die zullen aangetroffen worden. We hopen van niet. Hopelijk laten die mensen in de loop van de dag nog iets horen. Maar we nemen alvast het zekere voor het onzekere."

Update

Er zijn twee dodelijke slachtoffers van onder het puin gehaald.

Volg de laatste updates via vrtnws.be

Radio 1 Select