Wat weten wij over de jaren zestig?

6 april 2018
Dat de jeugd van tegenwoordig van toen dateert. En de zwijgende meerderheid ook. Dat de muziek van de Beatles die in Rusland clandestien circuleerde niet op vinyl werd geperst maar op afgedankte röntgenplaten. En dat toen het nieuws bekend werd dat JFK vermoord was kinderen op een lagere school in Texas spontaan begonnen te applaudisseren.

Dat de politie van Parijs met een mitrailleur op vreedzaam betogende Algerijnen schoot en hun lijken in de Seine gooide, in Indonesië een van de grootste massamoorden van de twintigste eeuw plaatsvond en dan moest Culturele Revolutie nog beginnen. Om maar te zeggen: het was niet al Flower Power en Summer of Love wat de klok sloeg.

De film Blackboard Jungle, u weet wel, die van Rock Around The Clock, werd bij ons uitgebracht als ‘Het zaad der gewelddadigheid’. En nu zegt u natuurlijk. Ja maar, wacht eens, die film is van 1955. Dat klopt. Want toen waren de jaren zestig al begonnen. Met wat ze in het Engels de Teddy Boys noemen en elders blousons noirs, Halbstarken, raggare, bodgies, eendsterte, tsotsies, taiyo zoku, stiljagi, chuligans, bikiniarze, jampec, pasék en bij ons nozems. De voorlopers van het langharig werkschuw tuig. De jeugd van tegenwoordig van toen.

Hoe weten wij dat allemaal? Omdat we ‘De jaren zestig’ hebben gelezen van Geert Buelens, professor Moderne Nederlandse Literatuur aan de Universiteit van Utrecht. Iets meer dan 1000 bladzijden over meer dan een decennium. En wij gaan dat op de radio samenvatten in iets minder dan een half uur.