Wat wil de Duitstalige Gemeenschap?

1 maart 2011

Het land kraakt, de communautaire spanning stijgt, de regeringsvormingsteller staat op dag 261. We klasseren de frietrevolutie nog niet onder 'dominorevolutie', maar ... enfin, u begrijpt waar we naartoe willen.

Hebt u in het licht van dat alles de jongste tijd nog een verzuchting, analyse, eis of wat dan ook vanuit de Duitstalige Gemeenschap gehoord? Is er nog iemand in Vlaanderen geïnteresseerd in hoe en wat onze 74.000 Duitstalige landgenoten voelen en denken?

Jawel. Taal- en letterkundige Anneleen Vanden Boer is het ze gaan vragen. In het kader van haar doctoraatsverhandeling 'Language and nation, the case of the German-speaking minority in Belgium.'

Blijkt dat de Duitstalige Gemeenschap een nieuwe bron van conflict zou kunnen worden. Omdat ook de Duitstaligen meer respect willen. Omdat (ook) hun taalrechten 'in hun relaties met de overheden' onvoldoende in de praktijk worden gebracht'. Omdat er een groot gebrek is aan ambtenaren en vertalers die Duits kennen. En omdat de kennis van de derde landstaal zich aan deze kant van de taalgrens tegenwoordig schijnt te bewerken tot 'sowieso' en 'überhaupt'.

Lees en beluister ook