Wat wil Sammy Mahdi waarmaken op het departement Asiel en Migratie?

1 oktober 2020
© Radio 1
CD&V stuurt Kamerlid Sammy Mahdi als staatssecretaris van Asiel en Migratie naar de federale regering. "Het is een belangrijke portefeuille voor het land en voor de samenleving" zegt Mahdi in 'De Ochtend'. "Vorig jaar hebben mensen een keuze in het stemhokje gemaakt, dikwijls ingegeven door asiel en migratie. Mensen zoeken een beleid dat geruststelt, we gaan daar heel hard aan moeten werken."

We gaan het beleid van de vorige regering niet terugschroeven, aldus Sammy Mahdi. "Er komt geen collectieve regularisatie, de terugkeercijfers moeten omhoog. Maar we moeten een efficiënt en humaan beleid voeren. De procedures moeten veel sneller gaan, binnen de zes maanden moeten mensen die een asielaanvraag indienen, weten waar ze aan toe zijn. Dat brengt duidelijkheid voor iedereen, niet alleen voor die mensen, maar ook voor de burgers die ongerust zijn. Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat we ons solidair en humaan opstellen, maar dat wie hier niet mag en moet zijn, terugkeert."

Binnen de zes maanden moeten mensen die een asielaanvraag indienen, weten waar ze aan toe zijn.

Een element dat eruit springt: minderjarigen zullen niet meer opgesloten worden. "Dat was mee een eis van onze partij. We willen een streng, kordaat, aanklampend beleid, maar daarnaast ook humaan. De gesloten centra blijven, maar voor gezinnen met kinderen moeten we alternatieven. We mogen kinderen, die in hun thuisland al een traumatische ervaring hadden, niet nog een traumatische ervaring laten doormaken."

Beluister het gesprek met Sammy Mahdi via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: