Wat zijn de 4 belangrijkste minuten van de dag?

14 januari 2022
© Diana Polekhina (Unsplash)
Het klinkt uiterst gewelddadig: je dag starten met een veldslag. Toch is dit precies wat er gebeurt tijdens het tandenpoetsen, zegt Prof. dr. Marie Joossens. “Je maakt komaf met de bacteriën die zich tijdens de nacht vermenigvuldigen in de mond. Zo voorkom je tandbederf en andere vervelende aandoeningen.” Aan dit college denk je terug, belooft ze stellig. Want mondbacteriën beïnvloeden verrassend genoeg je hele welzijn. Een vurig pleidooi voor de vier belangrijkste minuten van je dag.

Die vier noodzakelijke minuten spelen zich ’s ochtends én ’s avonds af. Tweemaal twee minuten per dag je tanden poetsen, betekent een wereld van verschil. Je levert dan een heuse strijd met miljarden mondbacteriën. Die zorgen voor gaatjes, de meest voorkomende aandoening ter wereld. Grosso modo heeft de helft van de wereldbevolking last van één of andere mondontsteking. Met poetsen voorkom je gaatjes op maar liefst drie manieren. “Ten eerste haal je het aantal bacteriën naar beneden. Daarnaast zijn er minder voedselbronnen voor de bacteriën beschikbaar, want je verwijdert etensresten. In tandpasta zitten er ook stoffen die het tandglazuur verstevigen en de aanmaak van zuur verminderen.”

Niet spoelen 

Mondbacteriën hebben een veel grotere invloed dan oorspronkelijk gedacht. Ze beïnvloeden het hele lichaam. Misschien ren je nu wel naar de badkamer, om je mond te spoelen. "Niet doen", zegt Joossens. “Uit onderzoek blijkt dat jonge mensen die regelmatig spoelen, een hogere bloeddruk krijgen. Mondbacteriën regelen immers ook onze bloeddruk."

Ook ons gedrag is niet immuun voor de bacteriën. Ze bepalen samen met de smaakpapillen onze smaakervaring. Deze bevinding is erg belangrijk voor onderzoeken bij obesitas. Zo zouden kinderen zonder overgewicht een andere reactie op suikerinname hebben dan kinderen met extreem overgewicht. “Mogelijk moet de laatste groep meer suiker consumeren om een gelijkaardig effect te verkrijgen.”

Link met ziekte 

“Mondbacteriën worden vaak gelinkt aan ziektes: van suikerziekte, darmontstekingen en zwangerschapsproblemen tot pancreaskanker." Joossens heeft het ook over de geringe overlevingskans na de diagnose van pancreaskanker. “Een vroege opsporing is hier cruciaal.” Ze wil een speekseltest ontwikkelen die het risico op pancreaskanker kan bepalen.

De link tussen ziekte en mondbacterie biedt echter ook voordelen. Wie zorg draagt voor zijn mond, draagt immers zorg voor het hele lichaam. "Zie je mondgezondheid dus zeker niet los van je algemene gezondheid.”

Meer weten? Bekijk het college:

Lees ook: