Wat zijn de plannen van de kersverse rector Rik Van de Walle?

26 september 2017
Na negen stemrondes kunnen de nieuwe rector van UGent Rik Van de Walle en vicerector Mieke Van Herreweghe eindelijk aan het werk. Wat hopen ze binnen een jaar verwezenlijkt te hebben?

Eén van de eerste prioriteiten van de kersverse rector Rik Van de Walle is het uitrollen van een diversiteitsbeleid. Dat vertelde de nieuwe rector in De Wereld Vandaag. “Loop je rond in de stad, dan zie je een heel diverse maatschappij. Kijk je in de gebouwen van de universiteit, vind je die minder terug dan in het straatbeeld. Wij willen een echt beleid met meer diversiteit in de universiteit.”

Kijk je in de gebouwen van de universiteit, vind je de diverse maatschappij minder terug dan in het straatbeeld.

“Een belangrijk initiatief werd al genomen met 'UGent in Zicht' waar jongeren uit kansengroepen worden benaderd. We gaan zelf de boer op om talentvolle jongeren te detecteren die het kunnen maken in een universitaire opleiding. Daarnaast willen we hen ook van nabij begeleiden en met hun omgeving spreken, zodat ook hun families overtuigd zijn dat de jongere het in zich heeft om een universitaire opleiding te volgen.”

Een tweede prioriteit voor Van de Walle is een snel overleg met de andere universiteiten: “Om samen - niet tegen elkaar – naar de overheid stappen en een plan rond financiering van universitaire activiteiten te ontwikkelen.”

We willen samen met andere universiteiten - niet tegen elkaar – naar de overheid stappen en een plan rond financiering van universitaire activiteiten ontwikkelen

Van de Walle is bovendien ook te vinden voor een aanpassing van de planning van een academiejaar. Daarbij zou de eerste examenperiode voor de kerstvakantie vallen en het academiejaar vervroegd worden. “We hebben dezelfde ideeën als rector Luc Sels van de KULeuven, wellicht zitten we ook op één lijn met andere universiteiten.”

Meer over de laatste verkiezingsronde op vrtnws.be