Wat zijn de voordelen van flexibele verloning?

11 mei 2016
65% van de Belgische werknemers wil graag zelf zijn loonpakket samenstellen, blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener SD Worx. Slechts 8% van de werkgevers biedt vandaag die mogelijkheid ook aan.
65% van de Belgische werknemers wil graag zelf zijn loonpakket samenstellen, blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener SD Worx. Slechts 8% van de werkgevers biedt vandaag die mogelijkheid ook aan. Nochtans heeft het systeem ook voor werkgevers veel voordelen: het is een budgetneutrale manier om je werknemers tevreden te houden en talent aan boord te houden.
 
Van het beschikbare budget dat de werknemer binnen het loonpakket zelf kan besteden, gaat 59% naar een bedrijfswagen, wat veruit de meest populaire keuze is. Uitbetaling in cash (14%) en extra vakantiedagen (8%) sluiten de top drie af.
 
Dat bedrijfswagens een populaire keuze zijn, verbaast niet. Toch is het verschil met de andere voordelen groot. Vullen het rijtje aan: aandelenopties (8%), tankbudget (3%), pensioensparen (2,5%), extra kinderbijslag (2%) en toestellen als smartphones, tablets of laptops (1,5%).
 

REAGEER

Mag jij als werknemer zal een beslissen over de samenstelling van je loon? Op welke manier doe je dat? Kies je bijvoorbeeld voor een kleinere bedrijfswagen in ruil voor een gratis internetabonnement? Of geef je anciënniteitsjaren terug om wat meer vakantiedagen in ruil te krijgen?
 
Ben je tevreden met het systeem van flexibele verloning?
 
Heb jij als werkgever gekozen voor flexibele verloning van je werknemers? Waarom? (Of waarom niet?)