Wat zijn volgens jou -als patiënt- de grootste uitdagingen voor de Vlaamse zorgsector?

15 maart 2017
Zondag is het Dag van de zorg en naar aanleiding daarvan peilden de organisatoren naar de tevredenheid van de Vlaming over de zorgsector. De Vlaming geeft de zorgsector een gemiddelde tevredenheidsscore van 7,6 op 10, maar patiënten maken zich toch zorgen over de toenemende tijdsdruk in de zorgsector en over de betaalbaarheid op lange termijn.

Einde februari klaagde Leuvens OCMW-raadslid en persoon met een beperking Dorien Meulenijzer (SP.A) de tijdsdruk in de zorgsector aan. “Er is geen ongeplande tijd meer waardoor het menselijke aspect verdwijnt”, zei ze in De Afspraak op Canvas.

Dat gevoel leeft bij veel Vlamingen: volgens bijna 9 op de 10 Vlamingen (88%) is er een tekort aan personeel in de zorgsector en 6 op de 10 (61%) geven aan vaak het gevoel te hebben dat zorgpersoneel niet genoeg tijd voor hen kan maken wanneer ze ermee in aanraking komen. Dat cijfer ligt opmerkelijk hoger bij mensen die de voorbije 5 jaar in contact kwamen met de zorgsector die mensen die niet met de sector in contact kwamen (90% vs 79%).

Ook mensen die zelf in de sector werk(t)en zeggen opvallend vaker dat er een tekort is aan personeel. (93% vs 87%).

Betaalbaarheid van de zorg

Bijna een kwart van de Vlamingen (23%) geeft aan dat de kosten voor zorgverlening zwaar doorwegen op het gezinsbudget. 4 op de 10 (42%) zeggen dat dat bij hen goed meevalt.

Veel mensen zich wel zorgen over de betaalbaarheid van de zorg als ze een dagje ouder worden. Maar liefst 2 op de 3 Vlamingen (64%) maken zich grote zorgen over de betaalbaarheid van de zorg op latere leeftijd. Amper 1 op de 4 (23%) denkt dat de nodige zorg betaalbaar blijft.

Bijna de helft van de Vlamingen (47%) geeft aan dat de zorgverlening in Vlaanderen (veel) te duur is.

Reageer

  • Wat zijn volgens jou -als patiënt- de grootste uitdagingen voor de Vlaamse zorgsector?
  • Heb je voorstellen om bepaalde problemen aan te pakken?

Wil je anoniem iets kwijt of mogen wij je bellen tijdens onze uitzending? Mail je reactie (met je telefoonnummer) naar hautekiet@radio1.be.

Radio 1 Select