"Wat zou Ward Verrijcken blij geweest zijn met deze winnaars van de Oscars"

26 april 2021
© Radio 1
In Los Angeles zijn afgelopen nacht voor de 93e keer de Oscars uitgereikt. Zelden waren ze zo divers en vrouwelijk. "Wat zou Ward Verrijcken blij zijn geweest met deze winnaars" zegt Joris Vergeyle in 'De Ochtend'.

Het was geen vanzelfsprekende opdracht voor Joris Vergeyle en de collega's van VRT NWS om voor het eerst de Oscars te volgen zonder Filmward. "Zijn foto stond vlak bij ons deze nacht. We missen zijn ervaring en kennis nog elke dag. Maar wat zou hij blij geweest zijn met deze winnaars. De Oscars zijn zelden zo divers en vrouwelijk geweest. Dat was al duidelijk bij de nominaties, maar het is vannacht ook bevestigd. The Academy lijkt geluisterd te hebben naar de kritiek van een paar jaar geleden."

De winnaars

De film 'Nomadland' werd de grote winnaar van de Oscars. 'Nomadland' won de prijs voor beste film, beste regie en beste actrice. De Chinees-Amerikaanse regisseur Chloé Zhao mag zich de eerste vrouw van Aziatische origine noemen die de prijs voor beste regisseur wint en ze is de tweede vrouw ooit. Yuh-Jung Youn is de eerste Koreaanse actrice die een Oscar wint. Ze speelde in tal van Zuid-Koreaanse films en krijgt nu ook internationaal erkenning voor haar rol in 'Minari'. De Belgisch-Amerikaanse productie 'Sound of metal' kaapte 2 Oscars weg.

Een overzicht van alle winnaars vind je op vrtnws.be

Beluister het gesprek met Joris Vergeyle via Radio 1 Select

Lees ook: