Beluister het gesprek met Lydia Peeters in 'De Ochtend' via Radio 1 Select
Op vraag van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters voerde de Vlaamse Waterweg en IMDC voor de tweede keer een simulatie uit die uitzoekt wat er zou gebeuren als er een waterbom op Vlaanderen zou vallen gelijkaardig aan de waterbom die in juli 2021 in Wallonië viel?
“De resultaten mogen, na de waterbom in Wallonië, gerust een tweede wake-up call genoemd worden”, zegt minister Peeters. “Wanneer we kijken naar het neerslagscenario met 230 milliliter neerslag - vergelijkbaar met de neerslag die in juli 2021 viel in de Vesdervallei - zouden ongeveer 86.000 woningen getroffen worden en zou de totale schade oplopen tot 8,1 miljard euro. Een waterbom op Vlaanderen zou dus voor ongeziene materiële en financiële schade en vooral ongelofelijk veel menselijk leed zorgen. Het mag dan ook niet langer een ver van ons bed show zijn.”
De resultaten mogen, na de waterbom in Wallonië, gerust een tweede wake-upcall genoemd worden.
Twee scenario's
Minister Peeters ging na de watersnood in Wallonië meteen aan de slag en gaf de opdracht aan De Vlaamse Waterweg (DVW) in samenwerking met het Waterbouwkundig Laboratorium om een “wat-als-scenario” uit te werken. De eerste analyse kwam in oktober 2021 en was op zijn minst verontrustend te noemen. “Ik heb daarna de opdracht gegeven aan De Vlaamse Waterweg om het onderzoek verder te verfijnen. Deze simulatie werd uitgevoerd door IMDC, waarbij 2 neerslagscenario’s in beschouwing werden genomen.”
Een eerste scenario in deze simulatie is een kleine waterbom, met een neerslaghoeveelheid van ongeveer 107 millimeter binnen een periode van 48 uur wat overeenkomt met de neerslaghoeveelheid in het Demerbekken op 14 en 15 juli 2021.
Een tweede scenario houdt rekening met een grote waterbom, met een neerslaghoeveelheid van 230 millimeter binnen een periode van 48 uur, wat overeenkomt met de neerslaghoeveelheid in de Vesdervallei op 14 en 15 juli.
(lees verder onder de foto)