Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

We aanvaarden minder makkelijk kritiek van vrouwelijke bazen

do 10 okt. - 11:00

We accepteren makkelijker kritiek van een mannelijke dan van een vrouwelijke baas. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Unsplash

Accepteren we makkelijker kritiek van een mannelijke baas? Amerikaans onderzoek zegt van wel. Hoe men dat ontdekte? De onderzoekers deden zich voor als leidinggevende en vroegen mensen iets te doen. Nadien gaven ze feedback. Eerst als mannelijke leidinggevende, dan als vrouwelijke. Wat viel op: wanneer de kritiek van een vrouwelijke manager kwam, verdubbelde het aantal medewerkers dat niet meer voor het bedrijf wilde werken en daalde de voldoening die ze uit hun job haalden met maar liefst 70%

Marleen Smekens, managing partner bij Mentorprise en voormalig CEO van Federgon, is niet helemaal verbaasd door het onderzoek, vertelt ze in ‘Nieuwe Feiten’. “Ik denk dat er inderdaad een verschil is in de perceptie. Ik denk dat men van vrouwen een andere leidinggevende stijl verwacht dan van mannen.”

Smekens: “Ik denk dat een vrouwelijke baas een meer persoonlijke aanpak heeft, terwijl een man nogal direct is. Een man komt nogal snel to the point, terwijl over het algemeen genomen, een vrouw wat meer gaat vragen van: Hoe gaat het met jou? Kunnen we even samenzitten? Ze zet meer empathie in dan de meeste mannen.”

Tegenovergestelde resultaat

Smekens weet zelf heel goed wanneer ze die directe stijl inzet, en wanneer ze een meer empathische stijl hanteert. Ze is er ook van overtuigd dat heel veel mannelijke leidinggevenden zich nog niet voldoende bewust zijn van hun emotionele expressie, waardoor ze met hun directe stijl eigenlijk het doel wat ze willen bereiken helemaal niet bereiken. Integendeel: net het tegenovergestelde resultaat bereiken.

Ook opvallend: het resultaat geldt zowel voor mannelijke als voor vrouwelijke ondergeschikten. Het is dus niet omdat je als vrouwelijke baas heel direct bent tegen een man of vrouw, dat dat verschil uitmaakt.

"Dictatoriale stijl verdwijnt van de werkvloer"

“Het goede nieuws is wel dat de dictatoriale baas van de 20ste eeuw stilaan van de werkvloer verdwijnt” zegt Smekens. “Er is een heel andere leidinggevende stijl die zijn intrede doet, en daar kunnen we best gelukkig om zijn.” Smekens vraagt zich dan ook af of de stijl die in het onderzoek gebruikt wordt vandaag globaal genomen in bedrijven gehanteerd wordt. Het is een zeer afstandelijke, dominante, demotiverende stijl.

Moeten mannelijke bazen ook wat meer ‘afkijken’ van vrouwelijke managers? “Iedereen heeft zijn eigen stijl natuurlijk, en iedereen is daarin een beetje anders. Maar misschien moeten mannelijke managers zich toch wat meer de vraag stellen: als ik in de andere positie zou zitten, hoe zou ik dan graag hebben dat ik behandeld word.” De essentie van empathie dus eigenlijk.

Beluister het gesprek met Marleen Smekens in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet