Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Touché

We betalen belastingen om elkaar bij te staan in moeilijke tijden, maar als jonge weduwe voel je dat vangnet niet"

zo 14 feb. - 2:20

Het is bijna dag op dag twee jaar geleden dat muzikante en schrijfster Hannelore Bedert weduwe werd. Haar man Stijn overleed aan hartfalen en liet haar achter met twee jonge kinderen. Alsof dat nog niet genoeg verdriet met zich meebracht, kwam Bedert ook in een administratieve mallemolen terecht. En daar moet iets aan veranderen, vindt ze.
Hannelore Bedert

"De eerste drie, vier maanden na het overlijden van Stijn liep ik naar de bank, naar de notaris, terug naar de bank, ...", vertelt Hannelore Bedert. Na het overlijden van haar partner Stijn kwam ze terecht in een doolhof van administratieve rompslomp. Rekeningen werden geblokkeerd, alle mogelijke papperassen moesten bij elkaar gezocht worden en elke factuur die moest betaald worden, moest ze voorleggen aan de bank.

Die rompslomp zorgt ervoor dat je in een overlevingsmodus geraakt en je verdriet aan de kant schuift. Alleen komt dat verdriet daarna dubbel zo hard terug.

Bedert pleit ervoor om een centraal punt in het leven te roepen, waar mensen die plots weduwe of weduwnaar worden, naartoe kunnen gaan en van waaruit alles administratief wordt op orde gezet voor jou.

Facturen tonen

Dat rekeningen worden geblokkeerd is om de eigendommen en gelden van de overledene niet te laten misbruiken. Dat snapt Hannelore Bedert ook, "maar wij waren bewust samen, zelfs getrouwd en hadden bewust samen kinderen". 

Bovenop het verdriet voel je je zo alleen gelaten. Op die jonge leeftijd komt dat hard binnen.

"Je krijgt dan een 4 à 5.000 euro om die eerste periode van te leven. Dat lijkt veel, maar dat is het niet. Met elke factuur moest ik naar de bank om te bewijzen wat er betaald moest worden, alleen bleek dat heel veel dingen niet van dat geld betaald mochten worden, zoals de kinderopvang. Daar sta je dan", aldus Bedert. Het zijn haar ouders en die van Stijn die de muzikante hielpen en zorgden dat er cash geld in huis was, zodat Hannelore toch haar rekeningen kon blijven betalen.

Overgangsuitkering

Daarbovenop krijgt Bedert ook te maken met de zogenaamde 'overgangsuitkering'. Waar mensen die weduwe of weduwnaar worden, vroeger standaard een overlevingspensioen kregen, werden de regels daarvoor een aantal jaar geleden aangepast.

Omdat te weinig vrouwen terugkeerden naar de arbeidsmarkt, werd beslist om mensen die voor hun 48ste weduwe of weduwnaar worden, een overgangsuitkering te geven. Gedurende 1 of 2 jaar, afhankelijk van of je kinderen hebt, krijg je een uitkering.  Maar daarna gaat de kraan terug dicht en moet je het alleen zien te redden.  "Ik ben jong en wil ook werken", zegt Bedert, "maar de realiteit is dat er een volledig loon in een keer wegvalt als je plots weduwe of weduwnaar wordt. Tegelijkertijd heb je wel nog steeds een huis, dezelfde lasten en ook kinderen".

Voorts werd Hannelore ook aangeraden om minstens de helft van de overgangsuitkering aan de kant te zetten, omdat ze als nieuwbakken alleenstaande plots in een veel hogere belastingschijf terechtkomt. Het zal ervoor zorgen dat ze minstens de helft moet terugbetalen via de belastingen. Er wordt dan ook gepleit om van dat brutobedrag een nettobedrag te maken.

Kinderbijslag

Nog zo'n hiaat in de regelgeving voor jonge weduwes en weduwnaars, is dat van de kinderbijslag. Door een verandering in de wet, vallen de kinderen van Hannelore Bedert plots onder het nieuwe systeem van het groeipakket. Dat komt neer op 100 à 200 euro per kind per maand minder

Natuurlijk kreeg Hannelore geen kinderen om te kunnen genieten van kinderbijslag, "maar we betalen allemaal belastingen om elkaar bij te staan in moeilijke omstandigheden en als jonge weduwe heb je niet het gevoel dat dat vangnet er is", vertelt ze daarover. 

Mensen boven cijfers

"Politici die het niet hebben meegemaakt, weten niet wat het is", besluit Bedert. "Er moet verder gekeken worden dan de cijfers. Mensen moeten belangrijker zijn dan de regels, maar ja, politiek..."

Herbeluister de volledige uitzending:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet