"We bouwden geen muur maar een oase op de Mexicaanse grens"

30 november 2017
Onze gast David Van Severen leidt samen met Kersten Geers het architectenbureau OFFICE. Ze bouwen nu het omroepgebouw van Radio Télévision Suisse in Lausanne, terwijl ze net naast de opdracht voor het nieuwe VRT-gebouw grepen. Maar ook een project dat alleen op papier bestaat kan waardevol zijn. Zoals blijkt uit dit Mexicaans verhaal.

In San Diego, op de grens tussen Mexico en de VS, laat Donald Trump momenteel prototypes bouwen voor zijn intussen beruchte muur. Op zijn negentiende was David met zijn vriendin op vakantie in datzelfde San Diego. Ze besloten toen samen te voet de grens met Mexico over te steken. David was toen zwaar onder de indruk van de gigantische infrastuctuur die er toen al -in 1997- bestond om de grens te bewaken. Zeker als voetganger was het een bizarre ervaring: eerst door een tunnel, dan door een sluis, dan weer een scanner... kortom, een indrukwekkend controle-apparaat. Toch vond hij die situatie niet alleen schrijnend maar ook fascinerend. 

Vele jaren later, in 2005, won hij samen met Kersten Geers een ontwerpwedstrijd voor een grensovergang tussen de VS en Mexico. Hoe zou zo'n plek, in de woestijn, ook aangenaam en kwaliteitsvol kunnen zijn? Ze hebben toen een grensovergang ontworpen als een ommuurde oase in het midden van de woestijn. Als je een grens oversteekt zit je vaak vast in een soort niemandsland, voor je je nieuwe bestemming binnenkan. Het idee was om van dat niemandsland een soort beloofde land te maken. 

 

 

Hoewel ze de wedstrijd wonnen, is hun ontwerp nooit gerealiseerd. Ter plekke bleek dat de wedstrijd alleen door de Mexicaanse kant uitgeschreven was, zonder steun van de VS. Maar voor hen is een papieren project bijna even belangrijk als een gerealiseerd project. Zelfs alleen op papier was het een interessante gelegenheid om het over die grensproblematiek te hebben. Bovendien was het winnen van zo'n internationale wedstrijd voor David en Kersten het startsignaal om fulltime voor hun eigen bureau te gaan. 

Radio 1 Select