"We gaan blijven mensen redden. We zijn symptoom falend beleid"

13 juni 2018
Artsen Zonder Grenzen gaat verder blijven migranten redden in de Middenlandse Zee, zegt Karline Kleijer van de hulporganisatie in 'De Ochtend'. "We gaan wel eens goed moeten bekijken hoe het nu verder moet nu Italië een schip met migranten weigerde".

Volgens Kleijer kan er geen sprake van zijn dat Artsen Zonder Grenzen niet langer mensen in nood zou redden op zee. "We gaan dat blijven doen. Wij zijn er enkel omdat het migratiebeleid in Europa faalt. In die zin zijn wij enkel een symptoon van dat falende beleid", aldus Kleijer.

Artsen Zonder Grenzen wijst erop dat elk land migranten in nood voor hun kust moet opnemen. Toch heeft Kleijer wel begrip dat Italië aan de alarmbel trekt, "want het land heeft de voorbije jaren erg veel migranten opgenomen. Dat deze migranten nu naar Spanje kunnen is goed, maar er zal bekeken moeten worden hoe het nu verder moet." Er komt overleg met Europa, Malta en Italië.

Volgens Kleijer is het duidelijk: "Stelt u zich voor: u hebt een auto-ongeval, u bent gewond, u krijgt hulp van een privé-ambulance, maar dan mag u het dichtsbijzijnde ziekenhuis niet binnen". Volgens Kleijer moet Europa weer aan tafel en uitmaken hoe en wie migranten kan en wil opnemen. "Mogelijk doet deze situatie zich binnen 2 weken weer voor. Maar ons zal het niet stoppen in elk geval".

Beluister het interview in 'De Ochtend':

Lees ook: