We gaan de strijd aan met de loonkloof!

8 maart 2016
Vrouwen hebben nog altijd een lager loon dan mannen. Gewoon, omdat ze vrouw zijn. Samen met Flair gaat De bende van Annemie de strijd aan met de loonkloof. Opslag voor alle vrouwen!

 

Wat is de loonkloof?

Over de hele Belgische economie gemeten, verdient een vrouw per werkuur gemiddeld 9 % minder dan haar mannelijke collega’s. Op maandbasis loopt dat zelfs op tot 20 %. Dat blijkt uit het Loonkloof-rapport 2015 van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, op basis van gegevens uit 2012.

Ook in het Equal Pay Day Rapport van 2016 zien we dezelfde tendens. Daaruit blijkt dat mannen in België maandelijks 648 euro bruto meer verdienen dan vrouwen. Een man haalt gemiddeld 3201 euro bruto binnen, terwijl een vrouw aftikt op 2553 euro bruto. ­

 

Het loonkloofdossier van  

Ontnuchterende cijfers, die vandaag ook te lezen zijn in Flair! Het tijdschrift lanceert daarom 'het loonkloofdossier'. Om samen de loonkloof te verkleinen, bieden zij ook alle vrouwen vijf weken lang gratis online coaching aan. Inschrijven kan hier.

 

 

11 tot 15 april: De Bende van Annemie voert actie!

Ook De Bende van Annemie voert actie. Een hele week zetten Annemie Peeters en haar bende zich in voor de vrouw op de werkvloer. Opslag voor elke vrouw, dat wordt het motto. En hoe je die opslag als vrouw kan krijgen.

Ze gaan daarom op zoek naar jouw verhaal over de loonkloof.

 

Waarom is de loonkloof er (nog)?

1. Deeltijds werken

De grote boosdoener. Maar liefst 46,2 % van de vrouwelijke werknemers werkt deeltijds. Bij de mannen is dat slechts 10,1 %. De vrouw blijft de huishoudelijke taken op zich nemen en zodra er een kind in het gezin is, neemt de loonkloof alleen maar toe.

2. Het glazen plafond, de glazen muren en de sticky floors

Er zijn nog altijd minder vrouwen in topfuncties, in mannelijke sectoren ligt het loon hoger en mannen maken sneller promotie dan vrouwen.

3. Discriminatie

"Ons onderzoek toont ondubbelzinnig aan dat een deel van de loonverschillen tussen mannen en vrouwen terug te voeren is op discriminatie op basis van geslacht", zegt arbeidspsycholoog Frederik Anseel (UGent) in Flair.

 

Hoe ontsnappen aan de loonkloof?

Gelukkig zijn De Bende van Annemie en Flair er nog. Ook de coach van Iedereen Beroemd gaat mee op de barricade staan. Hij helpt de loonkloof de wereld uit.

 

Durven wij vrouwen gewoon te weinig?

Vandaag, op Vrouwendag, hebben we Danielle Moens uitgenodigd, van het Centre For Balanced Leadership. Zij legt uit hoe het mechanisme werkt, en waarom vrouwen nu eenmaal minder snel dan hun mannelijke collega's het bureau van de baas binnenstappen om die loonsopslag waar ze recht op hebben, op te eisen. Interview met Danielle Moens

We stuurden ook onze reporter Brecht Devoldere op pad. Om eens te polsen bij de vrouwen. Hebben ze al geprobeerd opslag te vragen? En hoe ging dat dan?Vrouwen over loonsopslag

Bron: Flair, Foto © Getty Images