"We gaan voor goud", ik wist niet dat die zin bestond in het Vlaams

19 augustus 2016
De Ochtend, Liesbeth Van Impe, opinie
In de zomer nodigt De Ochtend iedere vrijdag een interessante gast uit om de actualiteit mee te bespreken. Vandaag zit Liesbeth Van Impe in de studio. Zij is hoofdredactrice van Het Nieuwsblad en gaat dieper in op de boerkini-rel, de Dutroux-affaire van 20 jaar geleden, en uiteraard ook de Olympsche Spelen.

Liesbeth Van Impe heeft al enorm genoten van de Olympische Spelen. Voor het turnen fascineert haar. Hoe een Simone Biles (VS) alle grenzen aftast en de zwaartekracht in het niets laat verdwijnen. En dan toch dat ene foutje op de balk... Biles werd weer een gewone sterveling.

Van Impe heeft ook het hockey ontdekt, net zoals vele andere Belgen denkt ze. Beetje teleurgesteld wegens "maar zilver", maar ze blijft achter de ploeg staan. 

 

"We gaan voor goud", ik wist niet dat die zin in het Vlaams bestond. In het Nederlands, dat wist ik wel...
Liesbeth Van Impe

Ander aandachtspunt voor Van Impe is de boerkini-discussie. Veel mensen voelen aan dat het ding eigenlijk een onding is, zegt Van Impe, maar een wet is ook geen goed idee en zal weinig oplossen. Van Impe is ook verbaasd over het feit dat de politiek gewoon doorgaat tijdens de zomer. Tweets en retweets. De regering is met vakantie, maar de partijen blijven draaien.

Politici zijn het pieken verleerd. Ze lopen iedere dag de 100 m sprint. Er is geen atleet die eraan denkt om iedere dag de 100 m sprint te lopen tegen zijn grootste tegenstander. Dat levert niets op.
Liesbeth Van Impe

Voorts was Liesbeth Van Impe diep onder de indruk van het boek van Carinne Russo. Twintig jaar geleden verdween dochter Julie in de vreselijke zomer van Marc Dutroux. Carinne Russo beschrijft heel persoonlijk en menselijk hoe ze met die periode is omgegaan. Van de verdwijning tot het vinden. Van Impe vindt het bewonderenswaardig dat net die mensen, die zoiets hebben meegemaakt, toch pleiten voor koelbloedigheid en zich verzetten tegen het opnieuw invoeren van de doodstraf. 

Beluister het interview hieronder