“We gaven de inwoners géén advies hoe ze het geld moesten besteden”

21 juni 2019
‘Crazy Money’ is een nieuwe manier om aan ontwikkelingssamenwerking te doen. Mensen krijgen een vast bedrag dat ze vrij mogen besteden, zonder zich te moeten verantwoorden. Dat is nu voor het eerst uitgeprobeerd in het Afrikaanse dorpje Busibi in Oeganda.

“Deze manier van werken steunt op stevig academisch onderzoek”, vertelt Maarten Goethals van de Vlaamse organisatie Eight.world, die het concept bedacht. “Toch is het een methode die door weinig NGO’s of overheden wordt toegepast.”

“Mensen die in overlevingsmodus zitten, zijn moeilijk in staat om rationeel na te denken, of op lange termijn te investeren. Daarvoor zijn ze te druk bezig met overleven. Dus als je voorwaarden hangt aan het geld dat je hen geeft, dan verzwaar je het voor hen.” 

GSM

In het Oegandese Busibi probeerde Eight.world de methode uit. “We gaven aan elke inwoner van het dorp een gsm. Op die gsm hebben we voor twee jaar lang elke maand 24 euro gezet. We gaven de inwoners geen advies hoe ze het geld moesten besteden.”

“Het resultaat was dat mensen meer ruimte kregen om te ondernemen. Er waren sterke resultaten: mensen werden gezonder, en er gaan meer kinderen naar school. Mensen kopen nu ook betere zaden en materialen als investering. Ze konden ook stevig sparen en legden een mooie financiële buffer aan.”

Ondertussen is de geldkraan dichtgedraaid. “Dat wisten de dorpelingen op voorhand, en ze stelden zich daar goed op in. We blijven het dorp volgen, en kunnen deze methode nu ook breder uitrollen.”

Herbeluister het interview met Maarten Goethals van Eight.world