"We gingen met vakantie naar oorlogsgebied"

1 december 2016
Terwijl Aleppo een relatieve ver-van-ons-bedshow is, maakte Dries Heyneman eind jaren ‘80 de terreur en oorlog in Noord-Ierland van op de eerste rij mee. “We gingen met vakantie naar oorlogsgebied. Zo’n ouders heb ik dus”, aldus de acteur uit Bevergem en De 16.

Als kind ging Dries helemaal mee in het conflict, en de Engelse soldaten hebben het geweten. “Met de andere kinderen vormden we bendes en liepen tussen vuurtjes en ruïnes van huizen. We maakten er een sport van om de Britse soldaten verbaal kapot te maken.”

Noord-Iers is een beetje het Limburgs van het Engels

Het Ierse accent van Heyneman kwam daarbij goed van pas: “Noord-Iers is een beetje het Limburgs van het Engels. “You’re fucking dead meat, you bastard!” riepen we dan naar de soldaten.”

Als in een film

Toen hij op een bepaald moment oog in oog kwam te staan met een soldaat op een jeep, zonk de moed hem echter in de schoenen. “Het was als in een film. De soldaat zat met zijn volautomatisch geweer recht in mijn gezicht terwijl ik stond te roepen. Tot ik opeens de kogels zag zitten. Toen was het niet meer grappig en ben ik zeer snel naar huis gelopen.”