"We hebben een beetje verwaarloosd wat er met linkshandigen gebeurt"

28 juni 2018
Uit nieuw onderzoek blijkt dat links- of rechtshandigheid te maken heeft met de werking van het héle brein.

Al heel lang leeft de mythe dat positieve gevoelens links zitten bij rechtshandigen. Maar dit blijkt een oversimplificatie, of ‘popular psychology’ te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat links- of rechtshandigheid te maken heeft met de werking van het héle brein.

“We moeten een beetje voorzichtig zijn, want het gaat om een studie met 30 gezonde personen waarvan er 10 linkshandig waren” zegt Steven Laureys, neuroloog aan de Universiteit van Luik, in ‘Nieuwe Feiten’. “Men heeft hun brein met een elektrische stimulatie beïnvloed – met elektroden op hun voorhoofd - en dan gekeken wat dat met hun emoties deed. De techniek zelf is een beetje controversieel, maar toch zag je verschillen tussen de rechts- en de linkshandigen” zegt Laureys. “We moeten het niet oversimplificeren, maar toch is het interessant om er meer rekening mee te houden.”

Laureys: “In al onze wetenschappelijke studies gaan we proefpersonen selecteren, en dan gaan we enkel degenen in onze studie opnemen die duidelijk rechtshandig zijn, om het een beetje makkelijker te maken voor ons. We hebben een beetje verwaarloosd wat er met linkshandigen gebeurt. Deze studie toont aan dat we niet hetzelfde moeten nadenken over linkshandigen.”

“Misschien moeten we er meer rekening mee houden wanneer we behandelingen voorstellen aan mensen” besluit hij. Als je elektrische stimulatie voorschrijft aan een patiënt is het bijvoorbeeld niet oninteressant om te weten wat de manuele oriëntatie van die persoon is. Al zijn er nog meer onderzoeken nodig.

Steven Laureys is schrijver van ‘Ons briljante brein’. 

Beluister het integrale interview:

Lees ook:

Radio 1 Select