"We hebben het internet laten doen en nu worden er elke dag vrouwen online seksueel geïntimideerd"

17 februari 2017
Deze week wordt het middagjournaal bijgehouden door columnist, schrijver en fervent Twitteraar San F. Yezerskiy. Gisteren deed hij iets wat anderen hem gezworen hadden nooit ofte nimmer te doen: internetcommentaren lezen.

Gisteren heb ik iets gedaan waarvan mij altijd was verteld dat ik het nooit, maar dan ook nooit mocht doen. Ik heb de internetcommentaren gelezen. Een mens doet zo veel zonder erbij na te denken.

‘Het saaiste dat er in jaren op de radio is geweest,’ schreef iemand, die waarschijnlijk te lui is om op zondag voor de eucharistieviering uit z’n bed te geraken. ‘Een verwend kind,’ was ik ook. Vorig jaar werd ik op dezelfde plek een ‘ongelooflijke lul’ genoemd.

Er was een tijd waarin de auto de plaats bij uitstek was waar het meest onpersoonlijke in de mens naar boven kwam, waar iemand die in normale omstandigheden te verlegen was om een ander aan te kijken opeens wél z’n middelvinger opstak of hard toeterde, of zijn voorligger bijna bumper tegen bumper van de weg durfde te drijven. Vandaag is het naast de carrosserie ook het computerscherm dat het zo gemakkelijk maakt om de andere niet langer als een mens te zien, maar als een GFT-bak waarin alle eigen frustraties kunnen worden gedumpt.

Voor mij valt het nu nog goed mee, maar ik heb vrienden die elke dag in de openbaarheid treden, niet per se omdat ze dat zo graag willen, maar omdat ze toevallig goed zijn in wat ze doen. Zij stellen er zich niet eens meer vragen bij dat het grootste deel van hun dag opgaat aan bagger uit hun mailbox scheppen, dat ze uitgescholden worden om geen andere reden dan dat geluidsgolven uit hun mond toevallig opgevangen werden door iemand die meer zin had in een iets ander soort geluidsgolven in zijn oor.

Al sinds de opkomst van deze trolls wordt gezegd dat de beste oplossing is om hen gewoon te negeren. Wel, dat hebben we geprobeerd. We hebben het internet laten doen en nu worden er elke dag vrouwen online seksueel geïntimideerd, worden minderheidsgroepen uitgescholden op elke krantensite en heeft een vleesgeworden internetcommentaar het zelfs tot president van de Verenigde Staten geschopt, alleen maar omdat andere internetcommentaren hem zo grappig vonden omdat hij de zaken zei die zij alleen maar durfden te typen.

We hebben het internet laten doen en het heeft gewonnen. De mieren hebben de picknick overgenomen en dat is onze eigen schuld, want we hebben er nooit iets van gezegd.