"We hebben maar 1 ruzie gehad. Die duurt nu al 25 jaar"

14 januari 2020
Pixies in Berlijn
Op 14 januari 1993 gingen de Pixies uit elkaar. Het was een van de pijnlijkste splits uit de muziekgeschiedenis.

Het hing al langer in de lucht, Black Francis had al eerder gedreigd dat hij de stekker uit de band ging trekken, maar wanneer hij het dan deed, was de rest van de band zelfs niet in de buurt!

Hij kondigde de split van Pixies aan, live tijdens een interview op de BBC radio. Hij was wel zo beleefd om achteraf naar gitarist Joey Santiago te bellen om het hem ook nog eens persoonlijk te zeggen.

Bij de rest verliep het minder proper. Bassiste Kim Deal zat in de studio met The Breeders en het was haar zus Kelley die plots binnenstapte en zei: ‘Pixies zijn gesplit’. Drummer David Lovering vernam het nieuws… per fax.

De bandleden en Black Francis hebben daarna 10 jaar niet meer tegen elkaar gesproken. Het was gedaan met Pixies.

Uiteraard zijn er nog opmerkelijke splits geweest in de geschiedenis. We zetten er een paar op een rij.

De meest publieke

Johnny Rotten kondigde het einde van The Sex Pistols aan op het podium, tijdens een show in L.A.

Na het bisnummer zei Rotten: “Ever get the feeling you’ve been cheated?” En dat was het dan.

Hij was de ruzies met manager Malcolm McLaren beu en bassist Sid Vicious, de man met het gigantische heroïneprobleem, had hij eerder al een ‘verspilling van ruimte’ genoemd.

De bandleden konden de plotse aankondiging van Rotten niet appreciëren en lieten hem in LA achter zonder geld, zonder vliegtuigticket richting Engeland en… zonder band. Maar dat laatste had hij zelf gewild. Het was gedaan met The Sex Pistols.

De meest passief-agressieve

The Eagles waren een topband, maar hun talent werd overschaduwd door hun gigantische ego's. Don Henley en Glenn Frey waren allesbehalve makkelijke kerels om mee samen te werken. En gitarist Don Felder, die pikte dat gedrag niet.

In 1980 kookte het potje van Felder over, op het podium. The Eagles speelde een show om een senator te steunen. Felder wilde niet dat de groep politieke statements zou maken en kreeg daardoor ruzie met Frey. De bandleden beledigden elkaar door de microfoon.

Op een bepaald moment kijkt Felder naar de setlist, draait zich naar Frey en roept: "Only three more songs 'till I kick your ass, pal", nog maar drie nummers en ik sla je in mekaar. Waarop Frey antwoordde: "Prima, ik kan niet wachten". En dat was het dan, gedaan met The Eagles.

De meest voorspelbare

De twee grootste kemphanen uit de recente muziekgeschiedenis, dat zijn de broers Liam en Noel Gallagher van Oasis.

Het liep helemaal mis net voor een concert in Parijs. De twee broers waren elkaar tijdens de soundcheck al in de haren gevlogen, maar de andere bandleden hadden de twee snel weer uit elkaar gehaald.

Vlak voor de groep aan z'n concert moest beginnen, laaide de ruzie in alle hevigheid op. Een razende Liam nam de gitaar van zijn broer en sloeg die kapot. Daarop was de maat vol voor Noel en besliste hij stante pede uit de groep te stappen.

Hun verbouwereerde manager moest met knikkende knieën op het podium aan 50.000 ongelovige fans meedelen dat de groep gesplit was.

De broers hebben mekaar sindsdien - los van de verwijten op Twitter - niet meer gesproken, tot groot verdriet van mama Peggy.

De meest vervelende voor de mama

Nog twee broers die het even niet meer aankonden: Don en Phil Everly, of The Everly Brothers. Die piekten in de jaren ‘60, maar in de jaren ‘70 zat hun carrière in het slop.

Toen Don dronken op het podium stapte in 1973, ging zijn broer door het lint. Dronken Don speelde fouten en vergat heel de tijd zijn tekst en kreeg wat verwijten naar zijn hoofd geslingerd. Uiteindelijk sloeg Don zijn gitaar kapot en hij verklaarde op het podium: "I Quit. I'm tired of being an Everly Brother". Phil werkte de rest van het concert alleen af.

De 10 jaar daarna hebben ze mekaar maar één keer gesproken, op de begrafenis van hun vader.

Hun stemmen smolten prachtig samen, helaas waren hun persoonlijkheden niet zo compatibel. Zoals Phil Everly ooit zei: "We hebben maar 1 ruzie gehad. Die duurt nu al 25 jaar".

Ondertussen kunnen ze geen ruzie meer maken want Phil is in 2014 overleden.

Lees ook: