"We kunnen een van eerste landen in Europa zijn met volwaardig 5G-netwerk aan scherpe prijzen"

13 juni 2018
Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) wil een vierde netwerkoperator toegang geven tot de Belgische mobiele markt. De Croo maakt zich sterk dat de prijzen daardoor zullen dalen.

Momenteel heeft ons land drie mobiele operatoren: Telenet, Orange en Proximus. Volgend jaar worden de frequenties op het mobiele netwerk voor de komende 20 jaar geveild. Daarbij zullen ook nieuwe frequenties zijn voor het snellere 5G.

Minister Alexander De Croo wil van die gelegenheid gebruik maken om een concurrent voor de drie bestaande operatoren te introduceren. "Landen met vier mobiele netwerken kennen lagere prijzen voor mobiele data, een hoger datagebruik en meer investeringen", zegt de liberaal.

"Ik ben ervan overtuigd dat er in Europa zeker interesse is om te investeren in de uitrol van een nieuw 5G-netwerk in ons land. Dat zou een goede zaak zijn. We zouden een van de eerste landen van Europa kunnen zijn met een volwaardig 5G-netwerk aan scherpe prijzen", zegt een ambitieuze Alexander De Croo.

De veiling van de netwerkfrequenties moet zo'n 700 miljoen euro opleveren voor de staatskas. Dat geld zal deels worden gebruikt voor de schuldafbouw, een ander deel gaat naar de gemeenschappen.

Beluister het interview met Alexander De Croo in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lijst van artikels