Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"De man is maar zo vruchtbaar als zijn vrouw"

di 16 jan. - 7:15

Onvruchtbaarheid bij mannen: het is iets waar weinig over gepraat wordt, en waar ook maar weinig over geweten is. Een rapport, besteld door de Wereldgezondheidsorganisatie, concludeert dat er te veel behandelingen zijn van mannelijke onvruchtbaarheid die niet ondersteund worden door bewezen of gegronde kennis.
Herman Tournaye, professor aan de VUB, schreef mee aan het rapport

Herman Tournaye, professor reproductieve geneeskunde aan de VUB, schreef mee aan het rapport.  “De conclusie is heel simpel: we weten het niet” zegt hij in 'De Ochtend'.  “We kunnen niet met zekerheid zeggen hoe groot het probleem is van de mannelijke onvruchtbaarheid.”

Op basis van de beste studies, waar ook addertjes onder het gras zitten, komen er wel enkele bevindingen naar boven. Wanneer je 100 mannen van de straat plukt, dan zullen waarschijnlijk 9 à 16 van hen een probleem van verminderde vruchtbaarheid hebben.  “Maar of dat een correct cijfer is, weten we niet.”

Wordt er dan zo weinig onderzoek naar gedaan? Dat bevestigt Tournaye. Maar het is dan ook geen gemakkelijk onderzoek, zegt hij: “Er zijn verschillende factoren die de vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid van de man beïnvloeden. Een van de meest bepalende factoren is zijn partner.” Als je weinig zaadcellen hebt, maar je vrouw is wél heel vruchtbaar, is het wel mogelijk om kinderen te krijgen bijvoorbeeld. 

De man is maar zo vruchtbaar als zijn vrouw.

De behandelingen die nu al bestaan, missen nog te vaak een wetenschappelijke onderbouw. "In het onderzoek werd gefocust op behandelingen die wereldwijd toegankelijk zijn en dan kom je onder meer bij kruiden, vitamines en antioxidanten. Er is heel weinig wetenschappelijk bewijs dat dit enig nut kan hebben", zegt Tournaye.

De Wereldgezondheidsorganisatie wil dan ook nog meer onderzoek. In het verleden investeerde Europa al heel wat geld in het onderzoek naar milieufactoren en onvruchtbaarheid, maar zonder eenduidig resultaat. De farmaceutische industrie beseft dan weer dat het onderzoek een enorme uitdaging en grote kost betekent. Professor Tournaye ziet daarom het meeste heil in een overkoepelend onderzoek in verschillende landen.

Bron: De Ochtend en vrtnws.be

Beluister het integrale interview:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet