"We kunnen niet oneindig mensen blijven opnemen, dat is de realiteit"

28 oktober 2020
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
"Het is alle hens aan dek", zucht Pieter Depuydt, coördinator van de intensieve zorgafdeling in het UZ Gent, wanneer hij vijf minuutjes vrijmaakt voor een gesprek in 'De Wereld Vandaag'.

De vooruitzichten zijn niet goed: als de cijfers zo blijven stijgen, ligt intensieve zorg in ons land volgende week vol. "We proberen nu vooral een extra uitbreiding voor te bereiden", zegt Pieter Depuydt. "En het gaat dan vooral over adequate mensen vinden. Want dat is de bottleneck. Het volstaat niet om mensen in een bed te leggen, je hebt daar ook verpleegkundigen en dokters voor nodig."

We willen er liefst zo weinig mogelijk aan denken, maar wat als de capaciteit overschreden wordt? "Op een gegeven moment ga je moeten proberen een selectie te maken. De mensen die het ziekste zijn en de beste vooruitzichten hebben, die leg je dan op intensieve zorg. Het is een moeilijke oefening, maar er zit een maximale rek op de capaciteit."

Het is een moeilijke oefening, maar er zit een maximale rek op de capaciteit.

En ja, Depuydt vreest dat we op die manier mensen gaan verliezen. "Maar we kunnen niet oneindig mensen blijven opnemen, dat is de realiteit."

Beluister het gesprek met Pieter Depuydt in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: