Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

"We maken de wereld van onze kinderen steeds kleiner"

do 8 sep. - 1:28

Onze steden worden veiliger, maar toch mogen onze kinderen steeds minder vaak alleen op stap. dat komt door de sociale druk die we elkaar opleggen. Lieven Vandenhaute legde het voor aan pedagoog Pedro De Bruyckere..
Er is geen rationele reden voor de beschermende reflex

Niets mag nog

"Het is heel erg moeilijk geworden tegenwoordig." 

We zien dat de wereld van kinderen steeds kleiner wordt.

Vandaag lijkt het alsof niets meer mag. Zelfs alleen naar school gaan is heel vaak not done. En toch zijn er ook daarin regionale verschillen.

"In Denenmarken is het wel de gewoonte om kinderen alleen naar school te laten gaan, ook in Japan, maar in België word je scheef bekeken als je er maar aan zou denken om het te laten gebeuren."

"Free range kids"

In de Verenigde Staten is het zo mogelijk nog erger. En daar ontstaat nu een tegenbeweging: de 'free range kids'. Ouders voeden hun kinderen op als jonge, verantwoordelijke individuen.

"Dat is ontstaan uit een bekend voorval: Er was een gezin dat een mijl (1,6 km) van een parkje woonde. De moeder was erbij, maar wilde aan haar eten beginnen, dus vroeg ze de kinderen om na te komen. Die kinderen waren op stap en werden door de politie meegenomen en thuis afgezet. De ouders werden aangeklaagd voor verwaarlozing.

Sociale druk

De steden zijn niet onveiliger, het leven is niet onveiliger, kortom: er is geen rationele reden voor de beschermende reflex die we zien. Wat is het dan wel?

"Aan de Universiteit van Californië deden ze daar een studie naar. Ze vroegen mensen hoe gevaarlijk ze bepaalde situaties vonden waarin een kind alleen bleef. En wat bleek? Naargelang de reden dat een kind alleen gelaten werd, werd het gevaar anders ingeschat."

Uit het onderzoek blijkt dat er een gigantische sociale druk wordt gelegd op elkaar. Mensen vinden elkaar dus onverantwoordelijk wanneer ze hun kinderen alleen laten en durven hun kinderen daarom niet meer alleen te laten.

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet