“We moeten af van de ça va-cultuur in dit land”

8 januari 2019
Hans Maertens (© Radio 1)
"Als het in België goed gaat, gaat het in dit land nooit heel goed. Als het slecht gaat, nooit heel slecht" zegt Hans Maertens (VOKA). "We moeten af van de ça va-cultuur."

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka heeft op haar traditionele nieuwjaarsreceptie aangedrongen op het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt. Topman Hans Maertens wil daarvoor een financiële extraatje voor werknemers: "Als mensen minder dan 2.500 euro bruto verdienen per maand moet de Vlaamse overheid een stimulans geven van 100 euro netto per maand."

Maertens kijkt richting de Vlaamse regering voor de 100 euro om "lucht te steken in de arbeidsmarkt" met een jobkorting. Voka pleit met een nieuwe regering voor fundamentele hervormingen. In het verleden waren er volgens de organisatie maar "halve oplossingen". "Pappen en nat houden", verwoordt Maertens het in 'De Ochtend'.

De topman wil ook af van de typische "ça va-cultuur". "Als het in België goed gaat, gaat het in dit land nooit heel goed. Als het slecht gaat, nooit heel slecht. We moeten de ambitie hebben om het héél goed te doen, het beter te doen. We proberen lef over te brengen op de politiek." Nederland kan daarbij een zogenoemd gidsland zijn. "In Nederland wordt er lang gepraat, maar dan wordt er beslist en die beslissingen worden uitgevoerd. En dat is precies wat wij in onze consensuscultuur niet doen. We maken een akkoord in België en we voeren het maar half uit. Nederlanders maken een afspraak en voeren die uit."

Minister Muyters is voorstel niet genegen

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) loopt niet meteen warm voor het Voka-voorstel. "Ik ben daar niet zo positief over. Het is goed dat mensen meer zouden overhouden, maar dat gebeurt federaal al met de taxshift", aldus Muyters. Vlaanderen moet volgens Muyters vooral kijken hoe ze langdurig werklozen op weg kan zetten naar werk. "Dat kan door opleiding en vorming en door in te zetten op onderzoek en innovatie", aldus de N-VA-minister.

Ik zie niet in hoe wij snel-snel 500 miljoen euro zouden kunnen vrijmaken

Muyters wijst er ook op dat de maatregel zo'n 500 miljoen euro zou kosten. "En ik zie niet in hoe wij snel-snel 500 miljoen euro zouden kunnen vrijmaken voor zo'n jobkorting". De eerder afgeschafte jobkorting was volgens Muyters ook "niet de beste maatregel qua efficiëntie". "Dit is niet de oplossing die ervoor zal zorgen dat de jobs die niet ingevuld raken, plots toch kunnen ingevuld worden."

Beluister het interview met Philippe Muyters:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'