"We moeten een Europese kust- en grenswacht oprichten!"

9 maart 2016
"We geven de toegangssleutels van Europa aan sultan Erdogan." Met die woorden maakt Guy Verhofstadt, fractieleider van de Europese liberalen, brandhout van het voorakkoord tussen de EU en Turkije over de vluchtelingencrisis.

Volgens de grote lijnen van het principeakkoord tussen de EU en Turkije zou Europa alle asielzoekers kunnen terugsturen naar Turkije. In ruil zouden dan Syrische vluchtelingen gecontroleerd uit Turkse asielkampen naar Europa worden gebracht.

Lees ook "Principe-akkoord tussen Turkije en EU"

 

"Alsof de Amerikanen de controle over hun zuidergrens aan de Mexicanen geven"

 

"We besteden ons probleem hiermee uit", zegt Verhofstadt in Nieuwe Feiten. "We geven de toegangssleutels van Europa aan sultan Erdogan."

Erdogan zal volgens Verhofstadt nu op individuele basis kunnen beslissen wie toegang krijgt tot de EU en wie niet. "Het is alsof de Amerikanen de controle over hun zuidergrens aan de Mexicanen zouden geven."

"Turkije zal dat misbruiken om andere voordelen te krijgen. Meer geld, visa, een lidmaatschap tot de EU. En dat terwijl dat land meer en meer autocratisch aan het worden is."

De liberale leider vreest ook dat door het akkoord met Turkije asielzoekers nieuwe routes zullen zoeken. "Binnen enkele weken zitten we hier te palaveren over Lampedusa, Malta of Bulgarije."

 

 

"We moeten onze eigen grenzen beheren"

 

Volgens Verhofstadt moet de EU een eigen kust- en grenswacht oprichten. "Die moet samengesteld zijn uit de 28 lidstaten en moet alle buitengrenzen beheren. Daar moeten we ontvangstcentra oprichten waar wij uitmaken wie bescherming krijgt en wie niet."

En de EU kan dat, zegt Verhofstadt. "Het Europees Verdrag laat toe om zonder wetgeving dringende maatregelen te treffen en zulke grenzen op te richten."

 

Beluister het volledige interview met Guy Verhofstadt

 

Foto © Belga