"Overgewicht is een probleem, hier en vooral in de VS. Op straat geloof je je ogen soms niet."

5 januari 2018
Paul Stoffels is Chief Scientific Officer (CSO), Executive Vice President en lid van het uitvoerend comité bij Johnson & Johnson. Een hele mond vol, dus zeg maar gerust de invloedrijkste Belg in pharmaland. Vanuit het hoofdkwartier in New Jersey (VS) stuurt hij zo 45.000 werknemers aan.

Als we het hebben over gezondheidszorg en de Verenigde Staten, denken we al snel aan Obamacare. Wat vindt Paul Stoffels, nummer twee bij Johnson & Johnson, ervan dat het binnenkort waarschijnlijk weer verdwijnt?

“Het was een goede zaak voor iedereen, maar in de VS zijn mensen het niet gewoon om voor gezondheidszorg te betalen. Het principe dat je als gezonde persoon mee betaalt voor iemand die ziek is, is moeilijk te verkopen in de VS. Voor iemand van 20-40 jaar oud die niet ziek is, is het een belasting en betaalt die niet voor gezondheid.”

Het principe dat je als gezonde persoon mee betaalt voor iemand die ziek is, is moeilijk te verkopen in de VS

Obama slaagde daar wonderwel in. “Dat het nu voor een groot stuk teruggedraaid wordt, is spijtig voor de onderkant van de maatschappij”, vindt Stoffels. “Ik denk dat men de gevolgen ervan nog niet inziet en andere oplossingen nodig zullen zijn. Voor Obamacare probeerden mensen bijvoorbeeld via spoeddiensten zorgen te krijgen.”

Me, myself and I

Voor Europeanen is het moeilijk te begrijpen dat in de VS algemene gezondheidszorg geen deel is van de maatschappij, zegt de topman. Hij moest ook wennen aan de verschillen in de Amerikaanse cultuur. “Die is sterk gericht op me, myself and I. Mee betalen voor anderen? Het principe dat iedereen kwaliteiten heeft en mogelijkheden om voor zichzelf te zorgen, leeft sterk. Dat is heel confronterend als je jarenlang in Europa hebt geleefd.”

Maar ook hier worden vragen gesteld over de houdbaarheid van het sociale zekerheidssysteem. We leven allemaal langer, dus is dat nog betaalbaar? “Dat zullen we moeten oplossen, bijvoorbeeld door langer te werken, maar ook door in te zetten op preventie en een gezonder leven onderdeel te maken van de maatschappij.”

Diabetes en overgewicht

Die preventie begint in de opvoeding en op school, vindt Stoffels. Zo wordt sport in de Verenigde Staten meer gestimuleerd dan in Europa. Ook dieetleer moet een prominente plek krijgen in de opvoeding van kinderen.

“Suiker is een groot probleem voor voeding vandaag en voor diabetes op lange termijn. In steden in ontwikkelingslanden is diabetes type II aan het boomen door veranderende eetgewoonten. Hier, en vooral in de VS, is overgewicht een probleem. Je gelooft op straat je ogen soms niet. Het moet absoluut preventief opgelost worden.”

Door wie meer sport of gezonder eet, minder aan gezondheidszorg te laten betalen, maak je mensen mee verantwoordelijk

Iemand verantwoordelijk maken voor hun gedrag door hen zelf te laten betalen, is volgens Stoffels geen oplossing, "Maar er is wél een manier om mensen mee verantwoordelijk te maken. In de VS zie ik bijvoorbeeld plannen om wie meer sport of gezonder eet, minder aan gezondheidszorg te laten betalen.”

Herbeluister de hele uitzending

Lees ook