"Mijn kinderen en ik moeten het doen met 75 euro per maand"

16 maart 2018
Kort nadat ze de diagnose van jongdementie kreeg, werd de vrouw van Jan opgenomen in een woon-zorgcentrum. "Bijna een jaar verder heb ik de tijd nog niet gehad om dit emotioneel te verwerken. Ik ben bezig met de organisatie en zoektocht naar geld."

Vorig jaar kregen luisteraar Jan en zijn vrouw de diagnose, frontotemporale dementie, of jongdementie te horen. "Op dat moment was het al zo ver gevorderd dat ze enkele maanden later moest opgenomen worden in een woon-zorgcentrum."

75 euro

Niet evident, want ze zijn nog jong, Jan is 49 en zijn vrouw 45, en hebben nog schoolgaande kinderen. "Vandaag, bijna een jaar verder heb ik de tijd nog niet gehad om dit emotioneel te verwerken. Ik ben bezig met de organisatie en zoektocht naar geld." 

Sinds ze is opgenomen, komt er elke maand 3000 euro minder binnen. Momenteel leven we van 75 euro per maand, mijn twee kinderen en ik

Omdat zijn vrouw niet meer werkt en een woon-zorgcentrum een flinke hap uit het gezinsbudget is. "Sinds ze is opgenomen komt er elke maand 3000 euro minder binnen. Momenteel leven we van 75 euro per maand, mijn twee kinderen en ik", zucht Jan.

Maar er is toch een mantelzorgpremie van 130 euro? "Dat is het enige dat ik heb. Ik ben overal al te rade gegaan, zelfs bij minister Jo Van Deurzen (van Welzijn en Volksgezondheid, red.). Iedereen luistert en beaamt dat het erg is, maar als puntje bij paaltje komt, ga ik nog steeds buiten met maar 75 euro per maand."

Niet in lijst zware ziekten

Ook de aanvullende ziekteverzekering voor zware ziekten, die Jan en zijn vrouw eerder al hadden afgesloten, bood geen soelaas. "Nu blijkt dat er 27 zware ziekten zijn. Kanker wordt erin als geheel opgenomen, maar dementie niet. Frontotemporale dementie staat er dus niet in, alzheimer wel. Mijn vrouw heeft dus pech, ze heeft de verkeerde ziekte."

Mijn vrouw heeft dus pech, ze heeft de verkeerde ziekte

Bij zijn bank - waar hij al heel zijn leven klant is - konden ze hem niet verder helpen. "Ik moet wachten tot mijn vrouw overlijdt, was het antwoord. Met een voorstel: 'Hebt u al gedacht aan een benefiet'?"

Lees ook