"We moeten inzien dat onze rijkdom gebaseerd is op kolonialisme"

26 januari 2016
Muzikant (en nu ook schrijver) Ronny Mosuse was vandaag nieuwsgast in De Bende van Annemie. Hij vertelt het pakkend verhaal over de zoektocht naar zijn vader en over de moord op Patrice Lumumba, vorige week 55 jaar geleden.

Ga door enkele kranten, luister en kijk naar het nieuws. Welke berichten raken je persoonlijk?" Die vraag stellen we in De bende van Annemie elke dag aan een bekende Vlaming. Die opdracht blijkt niet altijd even makkelijk, maar levert vaak wel mooie verhalen op.

Ronny Mosuse kennen we als zanger van The Radios en als Sylvain Aertbeliën, bassist van de Clement Peerens Explosition. Maar sinds kort is hij ook schrijver, en brengt hij binnenkort De verborgen geschiedenis van mijn vader uit. Hij heeft de man zelf amper gekend en wist daarom ook niet of hij wel goed bezig was toen hij zelf vader werd. (Omdat hij geen voorbeeld had)

Maar op aandringen van zijn kinderen, besloot hij toch op zoek te gaan naar zijn roots

Net zoals de geschiedenis van zijn vader is ook de geschiedenis van Congo verborgen. Zo haalde de 55e verjaardag van de moord op Patrice Lumumba, ex-premier van Congo, in België amper het nieuws. En dat shockeert Ronny enorm.

Je kan de Congolese en de Belgische geschiedenis niet van elkaar loskoppelen, maar toch wordt er op school amper over verteld, zegt Mosuse. En dat vindt hij verkeerd: "Het is niet omdat we niet fier zijn op onze geschiedenis dat we er niet moeten over vertellen."

Meer nog: 

We moeten inzien dat onze rijkdom gebaseerd is op kolonialisme

De verborgen geschiedenis van mijn vader komt binnenkort uit bij Uitgeverij Pelckmans.

Beluister hieronder het volledige gesprek.