"We moeten leren accepteren dat absolute veiligheid niet bestaat"

30 november 2015
Na de aanslagen in Parijs wordt er steeds meer gesproken over de 'Israëlisering van onze maatschappij'. Ons wereldbeeld schuift steeds meer naar dat van Israël, waar soldaten in het straatbeeld alledaagse kost zijn. Zullen ook wij wennen aan de constante security-checks? Of kunnen we nog terug?

"We mogen niet van het ene uiterste naar het andere gaan.", begint criminoloog en veiligheidsdeskundige van de UGent Lieven Pauwels.

Als je bepaalde doelwitten gaat beveiligen, gaat men andere soorten doelwitten zoeken, denkt hij. Maar Europa heeft wél een wake up call nodig:

De bevolking verwacht momenteel situationele maatregelen. We reageren nu vanuit ons buikgevoel.

 

Maar dan spreekt hij op korte termijn. Op lange termijn werkt dat niét, vindt Pauwels. Daarom moeten we de mogelijke doelwitten screenen, zodat gekeken kan worden waar beveiling effectief een functie heeft. 

Want àlles beveiligen, zoals Israël dat doet, heeft geen zin, volgens Pauwels:

We zijn niet Israël: dat is een land omringd door naties die niet heel positief gezind zijn. Alles beveiligen kan, maar de vraag is of je de vrijheid wil opgeven.

 

Een klimaat zoals in Israël zijn we hier trouwens niet gewoon. Daar zijn wij niet mee opgegroeid, en dat hoeft ook niet gecreëerd te worden. Maar, zo besluit Pauwels, "We moeten wel leren accepteren dat absolute veiligheid niet bestaat."

 

Beluister hier het gesprek met Lieven Pauwels en de oproep van Marilyn Ambach, vanuit Israël, dat Europa wakker moet worden:

Radio 1 Select