Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché - De Grote Levensvragen

“We moeten mensen minder de kans geven om zich eenzaam te voelen”

zo 1 okt. - 3:09

Gezondheidseconoom Lieven Annemans gaat op zoek naar de grote gemene deler tussen gezondheid en geluk tijdens De Grote Levensvragen. Hij vertelt over eenzaamheid, en hoe je die kan tegengaan. “We moeten mensen minder de kans geven om zich eenzaam te voelen. Wie al eenzaam is, gaat minder snel stappen zetten om uit die eenzaamheid te geraken.”
Gezondheidseconoom Lieven Annemans is op zoek naar de grote gemene deler tussen gezondheid en geluk

Een maand lang buigt Touché zich over De Grote Levensvragen. Twee van de meest voorkomende Grote Levensvragen zijn: wat is geluk? En hoe word ik gelukkig? Niet geheel verwonderlijk, want uit onderzoek blijkt dat een op vier mensen zich eenzaam voelt.

Geluksfactoren

“Geluk hangt af van verschillende factoren”, zegt gezondheidseconoom Lieven Annemans. “Zo zijn gezonde mensen gemiddeld gelukkiger dan ongezonde.”

“Je nabije omgeving speelt ook een grote rol bij je geluk. Een vaste relatie kan enorm veel geluk brengen. De wijk waarin je woont, het klimaat waarin je leeft, het financiële plaatje … Dat speelt allemaal mee.”

Eenzaam

“Dezelfde factoren die je geluk kunnen bepalen, kunnen ook heel sterk je ongeluk bepalen. Als je eenzaam bent, heb je direct veel minder kans om gelukkig te zijn.”

Dezelfde factoren die je geluk kunnen bepalen, bepalen soms ook je ongeluk

“Als je een slechte relatie hebt”, geeft Annemans als voorbeeld. “Maar ook als je in heel slechte omstandigheden moet werken. Dat kan zowel fysiek zijn als – en steeds meer – psychisch zijn.”

“Als je baas een psychopaat is, wat jammer genoeg bestaat, is het moeilijk om gelukkig te zijn in je werksituatie. En dan ben je automatisch minder gelukkig in je leven.”

Wereldverbeterende stank

“Soms heb ik het gevoel dat men zegt tegen de mensen: ‘kijk, de wereld is rot, hij stinkt, en wij gaan jou leren die stank te verdragen’.”

De wereld is rot, maar je moet de stank niet zomaar leren te verdragen

“Ik vind dat je dat uiteraard moet leren, maar je moet er tegelijkertijd ook voor zorgen dat die wereld verbetert. Want anders is het een beetje dweilen met de kraan open.”

Jong geleerd, oud gedaan

“Eigenlijk zou men al van kinds af aan moeten leren om geweldloos te communiceren met elkaar. Als je dat vanaf de lagere school al doet, ga je gemiddeld betere mensen maken. En dus ook een betere maatschappij.”

“Mensen die op jonge leeftijd aangeven dat ze gelukkig zijn, gaan veel langer gezond blijven. Waardoor die ook langer leven.”

Minder eenzaam

“De link tussen de gezondheidszorg en de maatschappelijke context is er nog onvoldoende”, vindt Annemans. “Idealiter kan je als arts zeggen waar je binnen een straal van tien kilometer een hobby, zoals zingen bij een koor, kunt uitoefenen.”

“Een zorgverlener kan mensen meer in de juiste richting sturen."

"Gemeentebesturen hebben hier ook een rol in te spelen, via wijkwerking. Zij moeten bekender maken wat alle faciliteiten binnen die gemeente inhouden.”

Eenmaal iemand eenzaam is, zal die niet makkelijk de stap zetten om uit die eenzaamheid te geraken

“Op die manier gaan mensen minder kans maken om zich eenzaam te voelen. Want eenmaal dat iemand eenzaam is, zal die niet makkelijk de stap zetten naar buiten toe om uit die eenzaamheid te geraken.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet