Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

We moeten nog steeds op onze hoede zijn voor sluipmoordenaar asbest

ma 9 nov. - 10:39

Minister van Omgeving Zuhal Demir maakt 124 miljoen euro vrij voor het verwijderen van asbest. Broodnodig, vindt Maarten Van Buul, voorzitter van de Vereniging voor Asbestverwijderende Bedrijven. "Ik kan met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat we in huizen die gebouwd zijn tussen de jaren '70 en '90 minimaal vijf asbesthoudende toepassingen per huis terugvinden", zegt hij in 'De Wereld Vandaag'.
© Tneil Abt (Unsplash)

Asbest is een stof die tot eind jaren '90 vaak gebruikt werd in bouwmaterialen. Bekend zijn vooral de typische golfplaten of asbestgebonden dakleien, maar het werd ook in heel veel andere toepassingen gebruikt. Afvalstoffenmaatschappij OVAM schat dat er nog steeds zo'n 910.000 ton asbest zit in 2,7 miljoen particuliere woningen in Vlaanderen.

Asbest bestaat uit kleine vezels die als ze vrijkomen verschillende ziektes en kanker kunnen veroorzaken als ze ingeademd worden. Sinds 1998 is het daarom verboden om nog asbest produceren, te gebruiken of te hergebruiken.

Wat is asbest precies? Waar zit het in? Bekijk de explainer van VRT NWS (en lees verder onder de video)

Om Vlaanderen zo snel mogelijk "asbestveilig" te maken, trekt de Vlaamse regering de komende twee jaar 124 miljoen euro extra uit om asbest te verwijderen. Dat is zes keer meer dan het huidige jaarlijkse budget, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

"84 miljoen euro gaat naar een extra premie van 8 euro per vierkante meter voor wie zijn gevel of dak isoleert en tegelijk ook de asbestleien, het asbesthoudend onderdak of de asbesthoudende gevelbekleding laat verwijderen", zegt minister Demir.

De nieuwe premie komt er vanaf 1 januari 2021. Voorwaarde is wel dat je de werkzaamheden laat uitvoeren door een professionele aannemer.

Nog eens 40 miljoen euro gaat de komende twee jaar naar asbestverwijdering in scholen en zorginstellingen. "Vlaanderen zit nog vol asbest en jaarlijks sterven er zo'n 700 mensen aan de gevolgen van asbestziekten. We moeten dus echt een inhaalbeweging maken om Vlaanderen snel weer asbestveilig te maken", besluit minister Demir.

"Minimaal vijf asbesthoudende toepassingen per huis dat gebouwd werd tussen de jaren '70 en '90"

De bedrijven die actief zijn in het verwijderen van asbest, zijn natuurlijk tevreden met de nieuwe premie. Die zal mensen ertoe aanzetten sneller hun dak te renoveren en het asbest te laten verwijderen. Dat wordt nog een hele klus, zegt Maarten Van Buul van de asbestverwerkende bedrijven in 'De Wereld Vandaag': "Ik kan met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat we in huizen die gebouwd zijn tussen de jaren '70 en '90 minimaal vijf asbesthoudende toepassingen per huis terugvinden."

En asbest zit niet alleen in de leien van daken of in golfplaten, zegt Van Buul: "Ik denk aan plaasterisolatie rondom leidingen, gewone plaasterisolatie die gebruikt is om muren te bezetten, dus achter het behang kan het ook zitten. Het zit in lijmen van vloeren, het zit in vensterbanken, het zit in bepaalde verven, het zit in koorden, er zijn voorzover wij weten 3600 bekende toepassingen van asbest."

Wat moet je doen wanneer je vermoedt dat er asbest in je huis zit?

"Zolang het asbest niet beschadigd wordt, en de vezels zich niet in de lucht kunnen begeven, is er weinig aan de hand. Als het beschadigd is, moet je je vragen stellen. Neem dan best een staal op een veilige manier, en stuur het naar een erkend laboratorium." (Je vindt de gegevens op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)

"Een tweede manier is een deskundige raadplegen. Maar daar wringt het schoentje. In de wetgeving staat niet wat een deskundige is, en er is geen opleiding voorzien. Al zal OVAM een opleiding organiseren." 

"Er zijn goede opleidingen voor erkende bedrijven. Maar voor de eenvoudige handelingen, zoals het weghalen van golfplaten of leien, worden de opleidingen niet zo goed gecontroleerd naar inhoud. Ik merk op het terrein dat mensen er onzorgvuldig mee te werk gaan." En dat is bijzonder gevaarlijk bij een sluipmoordenaar als asbest.

Beluister het gesprek met Maarten Van Buul in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: 'Hoe asbest herkennen?' op ovam.be

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet