"Doorbreek het taboe rond psychiatrische hulp"

21 april 2017
Philip Heylen is een CD&V-politicus en tot september vorig jaar schepen van cultuur in Antwerpen. Sinds een ingrijpende gebeurtenis in zijn leven vindt hij dat het taboe rond psychische problemen écht doorbroken moet worden: "Laten we vooral beseffen dat als zulke problemen in onze directe omgeving voorkomt en dat we daar zelf een belangrijke rol in spelen."

De schoonbroer van Philip Heylen beroofde zichzelf drie jaar geleden van het leven: "Op een bepaald ogenblik is hij met zijn toenmalige vriendin van een brug gesprongen."

"Niemand zag dat aankomen. We wisten dat hij psychiatrische hulp nodig had, maar dat bleef altijd een taboe in de familie."


Drie weken voor de man 'zogezegd met vakantie ging', was hij op bezoek bij Philip thuis. "Niets deed ons op dat ogenblik vermoeden waar hij mee bezig was. Achteraf bleek dat hij het allemaal gepland had."

Niettegenstaande we in ons land goede behandelingen hebben voor psychiatrische patiënten, blijft het in de eigen vriendenkring vaak een taboe.

Zelf spraken ze wel met de schoonbroer over zijn bipolaire stoornis. "Toch hebben we de slechte periodes onvoldoende opgemerkt." Net daarom moet dat bespreekbaar gemaakt worden. "Je moet niet alleen open naar de hulpverlening kunnen communiceren, maar ook naar je directe omgeving."

Philip vindt het ontzettend belangrijk dat de entourage van de patiënt er open over durft te praten. "We moeten er ons niet over schamen. Het is dan ook goed dat er initiatieven genomen worden om dat taboe te doorbreken."

 

Heb je zelf nood aan een gesprek, dan kan je terecht op het telefoonnummer 1813 of op zelfmoord1813.be