"We moeten oppassen voor een toename van antibioticaresistentie", aldus WHO

12 juni 2020
De WHO waarschuwt voor toegenomen antibioticaresistentie door foutief gebruik bij coronapatiënten. Herman Goossens vertelt in 'Nieuwe Feiten' waarom coronapatiënten soms antibiotica krijgen, wat dat betekent voor resistentie en of bacteriofagen een oplossing zouden kunnen bieden.

"Corona is slecht voor antibiotica", zo stelt de Wereldgezondheidsorganisatie. Heel wat covid 19-patiënten kregen antibiotica voorgeschreven tijdens hun strijd tegen het virus en het is volgens Herman Goossens nog onduidelijk of het toedienen van die medicatie al dan niet terecht was. 

Virus vs bacterie

Veel mensen weten volgens Goossens niet dat tijdens de grote griepepidemie van vorige eeuw enorm veel mensen gestorven zijn aan een bacteriële infectie en niet aan het griepvirus zelf. Het is dus nog heel onduidelijk wat het nut is van antibiotica bij de bestrijding van het covid 19-virus.

Goossens zegt dat je als covid 19-patiënt "wellicht" vatbaarder bent voor bacteriën, want "virale infecties maken ons veel gevoeliger voor bacteriële infecties". "Maar", vervolgt Goosens, "we weten nog heel weinig over de rol van bacteriën bij covid 19-patiënten."

Resistentie

"Heel veel bacteriën zijn al resistent aan antibiotica en die resistentie zal alleen maar toenemen in landen waar tijdens de coronacrisis op grote schaal antibiotica is voorgeschreven", zo vreest Goossens. "Helaas is er tot nu toe heel weinig info over of en wanneer we antibiotica moeten toedienen", gaat hij verder. "Ik denk dat we antibiotica moeten geven aan patiënten die op Intensieve Zorgen liggen, maar we moeten studies doen om te weten of dat ook nodig is voor patiënten die niet op Intensieve Zorgen vechten tegen het virus."

Eén ding is alvast zeker: "we mogen niet te veel antibiotica geven, want dan hypothekeren we de toekomst van antibiotica en zal de resistentie alleen maar verhogen", zo besluit Goossens.

Beluister hier het interview: