“We moeten stoppen met palaveren”

2 december 2018
'Claim The Climate'. Onder die leuze palmen duizenden manifestanten vandaag Brussel in. Het lijkt erop dat het de grootste Belgische klimaatmars ooit wordt. Charlotte Scheerens van Climate Express en Dave Van Meel van de Klimaatcoalitie leggen de eisen op tafel: een sociaal rechtvaardig en ambitieus klimaatbeleid.

“Er zijn drie kernwoorden: ‘nu’, ‘drastisch’ en ‘grootschalig’. We moeten stoppen met palaveren en aan politiek te doen”, zegt Dave Van Meel. “De illusie dat burgers het allemaal zelf kunnen oplossen, moet stoppen. We moeten gaan voor een systeemverandering en fossiele brandstoffen en grootschalige veeteelt afschaffen. We hebben ook een totaal andere mobiliteit nodig.”

“De politiek moet dus een plan uitdokteren om de mensen die in de sector van de fossiele brandstoffen werken, naar een andere job te krijgen”, zegt Charlotte Scheerens. “Onderzoek toont ook aan dat burgers zelf bereid zijn om iets aan de klimaatopwarming te doen. Maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Sommige mensen hebben minder middelen. Wij ijveren ervoor dat de meest duurzame optie ook de meest goedkope wordt. Iedereen moet meekunnen in de transitie.”

Kernenergie

Dan is er de kwestie kernenergie. Kernenergie levert weinig of geen uitstoot op. Maar Van Meel is er niet voor te vinden. “Nieuwe kerncentrales bouwen, kost ettelijke miljarden, en duurt minstens tien jaar. Vanaf 2030 kan de aarde met anderhalve graad opgewarmd zijn. We moeten sneller naar alternatieve energie. Kernenergie is ook te onveilig.”

Herbeluister het gesprek

Lees ook: