"We moeten toch niet in alles geweldig uitblinken?"

18 december 2019
Wanneer we even naar de lijst met de meeste verkochte en gelezen boeken van het jaar 2019 valt het op: zelfhulpboeken waren één van dé producten van het jaar. Titels als ‘Happy Life 365’, ‘Getting things done’, ‘365 dagen succesvol’ of ‘Nooit meer te druk’ pronken helemaal bovenaan, en dat geeft Xavier Taveirne een slecht gevoel.

“Op de boekenbeurs was er een hal die vol lag met boeken om te werken aan jezelf. Ik vond dat zo veel en zo overweldigend, dat ik eigenlijk met een heel slecht gevoel naar huis ben gegaan”, vertelt Xavier in De Wereld Van Sofie.

“De boekenwinkels liggen vol met houvasten om vooruit te geraken in het leven. Ze beloven een antwoord te bieden op onze problemen, maar soms gaat het over problemen die er helemaal niet zijn” gaat hij verder.

“Misschien hebben ze gelijk en moet ik mijn voeten achter mijn nek kunnen leggen om helemaal gebalanceerd in het leven te kunnen staan, of misschien moet ik smoothies maken met aardse producten”.

Zo'n boeken wijzen me erop dat ik net niet veel aan het doen ben

Toch lijkt het op die manier alsof je jezelf bijna de hele tijd teleurstelt, alsof er veel werk aan je is, want zo’n boeken wijzen me erop dat ik niet veel aan het doen ben om de beste versie van mezelf te creëren”.

Omarm alle imperfecte dingen

Natuurlijk zijn er dingen waar we beter in kunnen worden, maar we moeten toch niet in alles geweldig uitblinken? Neen. Omarm al die imperfecte dingen, ook je luiheid.

Als zo’n boeken goed zijn voor jou, dan mag je ze uiteraard lezen. Maar je kan niet aan alles werken en je hoeft niet in alles de beste te zijn, dat hoort erbij.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: