"We moeten vaststellen dat mensen die in België worden opgesloten als nog slechtere mens de gevangenis verlaten"

7 mei 2019
Archieffoto (© Belga)
Er is een 48 urenstaking aan de gang in alle gevangenissen van het land. "Het is niet meer werkbaar" zegt Gino Hoppe (ACOD). Hij klaagt het nijpend personeelstekort en de algemene onveiligheid in onze gevangenissen aan.

De sociale onrust bij het gevangenispersoneel blijft maar duren. Na de grote staking van vorige zomer, waarbij drie weken lang het werk werd neergelegd, wordt opnieuw gestaakt in alle Belgische gevangenissen. Het gevangenispersoneel heeft sinds gisteravond 22 uur het werk neergelegd, uit protest tegen bijkomende besparingen

Dat bevestigt Gino Hoppe van de socialistische vakbond ACOD in 'De Ochtend'. Volgens de vakbondsman staken niet alleen de cipiers, maar ook de collega’s van de psychosociale diensten, de administraties en de verpleegkundigen.

We willen een duidelijk signaal geven dat het zo niet verder kan.

Op drie mei was er nog overleg met het gevangeniswezen, maar dat heeft niks opgeleverd. Zowel ACV en ACOD heeft opgeroepen om te staken. En dat gebeurt nu 48 uur lang, sinds 22 uur gisteravond.

“We willen een duidelijk signaal geven dat het zo niet verder kan”, zegt Hoppe. “We weten dat het het einde van de legislatuur is, maar we willen aan de volgende minister van Justitie duidelijk maken dat de veiligheid niet meer gegarandeerd is, ook naar de burger toe. Dat lijkt ons toch wel een heel groot probleem.”

Binnen en buiten lopen

Wat is de oorzaak van dat veiligheidsprobleem? In de eerste plaats het nijpende personeelstekort, waardoor het personeel niet goed kan reageren op de agressie waarmee de cipiers dagelijks geconfronteerd worden. Ook kunnen ze hun vakantiedagen niet opnemen.

Hoppe zegt dat het ook flink schort bij de beveiliging van bepaalde gevangenissen. “De infrastructuurwerken zijn een catastrofe. Ik ga er niet in detail over treden, maar in bepaalde inrichtingen is het niet moeilijk om binnen en buiten te lopen.”

Geens kop van Jut

De grote schuldige van de problemen in de gevangenissen is volgens Hoppe minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “Ik had veel vertrouwen in hem en dacht dat hij iemand was waarmee we uit de vicieuze cirkel konden stappen die al 20 jaar bestaan. Maar daar is hij niet in geslaagd”, klaagt Gino Hoppe.

Hoppe kraakt het hele gevangenisbeleid in België af. “Het recidivecijfer in België zit bij de hoogste in Europa: meer dan 90 procent van de mensen die bij ons de gevangenis verlaten, komen er terug in.”

We moeten vaststellen dat mensen die in België worden opgesloten als nog slechtere mens de gevangenis verlaten.

Dat komt volgens Gino Hoppe door een gebrek aan begeleiding binnen de gevangenismuren. “Het is de bedoeling om mensen beter te maken, maar we moeten vaststellen dat mensen die in België worden opgesloten als nog slechtere mens de gevangenis verlaten, omdat we die mensen niet goed kunnen begeleiden.”

Zowel op het vlak van bewaking als psychologische ondersteuning schieten de Belgische gevangenissen tekort. “We kunnen de mensen niet behandelen zoals de mensenrechten dat voorschrijven.”

Beluister het volledige gesprek met Gino Hoppe in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: