Paul Van Tigchelt (OCAD): "We moeten wat vaker over het muurtje kijken"

11 augustus 2017
We waren het misschien al vergeten, maar het dreigingsniveaus in ons land staat nog steeds op 3. OCAD-baas Paul Van Tichelt is er nog iedere dag mee bezig. In De Ochtend noemt hij de strijd tegen terreur een gedeelde opdracht voor de overheid en het middenveld.

 

Ik heb nooit begrepen wie wij of zij nu eigenlijk zijn

Van Tigchelt roept de samenleving op om hun verantwoordelijkheid te nemen. “Er zijn twee factoren die bij radicalisering altijd terugkomen: vervreemding van de maatschappij en daarna indoctrinatie. Als we dit willen voorkomen moeten we durven over het muurtje kijken. Wat vaker praten met mensen met een ander geloof. Er is geen wij en zij. ”

Het verwezelijken van een multiculturele samenleving zal volgens Van Tigchelt moeilijk zijn. “We hebben het juiste antwoord nog niet gevonden. Maar onze grootste troef is onze vrije open democratische samenleving. Niet de bommen in Mosul of Rakka wel de verlichte waarden die wij hier met zijn allen vertegenwoordigen.“

Het dreigingsniveau bepalen zal nooit een objectieve oefening worden

“Het dreigingsniveau blijft 3 en dat is niet niets natuurlijk” zegt Van Tigchelt. “Het bepalen van het niveau brengt een verpletterende verantwoordelijkheid met zich mee.”

Gelukkig staat Van Tigchelt er niet alleen voor. Hij wordt bijgestaan door een team van experten. “Ik heb mensen ter beschikking die slimmer zijn dan mij. Zij bepalen volgens onze eigen methodologie het dreigingsniveau. Het kan nooit gebeuren dat we enkele parameters in de computer steken en op ‘enter’ duwen om het niveau te berekenen. Dit kan enkel bepaald worden door mensen met een bepaalde kennis die hun verstand gebruiken.”

Radio 1 Select