“We moeten zoveel mogelijk doen om onze lokale economie te steunen”

21 maart 2020
Free-Photos - Pixabay
Het coronavirus zal ook een zware economische tol eisen. Volgens De Tijd zullen maar liefst 1 op 4 van de bedrijven het moeilijk krijgen door de crisis. “Daarom moeten we zoveel mogelijk doen om onze lokale economie te steunen”, zegt Danny Van Assche van Unizo.

“We kunnen absoluut iets doen voor onze lokale economie”, zegt Danny Van Assche van Unizo in De Ochtend. “Momenteel worden we gedwongen om online te shoppen, en het is belangrijk dat we daarbij onze favoriete lokale winkels trouw blijven en niet bij grote online shops gaan bestellen”.

“Winkeliers hebben op dit moment gigantische investeringen gedaan in de nieuwe collectie en die hangt nu in de winkels te wachten tot er klanten komen. Ondersteuning is dus extra belangrijk”, aldus Van Assche.

“Heel wat ondernemers proberen bovendien oplossingen te vinden en hun producten online aan te aan te bieden. IT-bedrijfjes zetten zich volop in om lessen te geven zodat ook kleine bedrijven een webshop kunnen opstarten. Dus het aanbod is er”.

Heb je niet meteen iets nodig?

Heeft je winkelier geen online shop of kan je niet meteen iets leuk vinden om te kopen? “Koop dan een bon om je lokale handelaar te ondersteunen, zodat je later iets kan halen en wacht met je aankoop tot deze periode voorbij is”, raadt Van Assche aan.

Creativiteit bij ondernemers zorgt voor oplossingen

“Er is bijzonder veel creativiteit bij ondernemers”, voegt hij toe. “In Antwerpen is er bijvoorbeeld een bakfietswinkel die fietsen uitleent aan boekenwinkels zodat ze boeken aan huis kunnen brengen. Standenbouwers leveren plexiwanden aan voedingswinkels die open zijn en zichzelf willen beschermen. Stokerijen produceren ontsmettingsalcohol om te helpen en lingeriewinkels naaien mondmaskers”.

Ook zaken die niet gesloten zijn moeten ondersteuning krijgen

“De overheid heeft al een aantal maatregelen genomen voor de zaken die gesloten zijn, maar eigenlijk heeft dit impact op onze volledige economie. De helft van de KMO-ondernemers vreest dat zij een enorme omzetdaling gaan meemaken. Ook voor hen zullen er oplossingen moeten komen. Bedrijven die blijven doorwerken ondervinden heel wat schade. Rekeningen moeten betaald worden, leningen moeten afgelost worden en daar moet in voorzien worden”, besluit Van Assche.

Beluister het volledige gesprek met Danny Van Assche:

Lees ook: